Nina Derwael, het leven na Olympisch goud

Nina Derwael, een gouden turnster

Audi Magazine

Op haar 22ste is Nina Derwael een van de meest succesvolle sportvrouwen in de geschiedenis van de Belgische sport. Twee maal Europees kampioene, twee maal wereldkampioene en gouden medaillewinnaar op de Olympische Spelen: de Limburgse heeft ons keer op keer verrast. We mochten haar exclusief interviewen over performance, techniek en jezelf overstijgen.

Nina Derwael, een gouden turnster
Een kwestie van balans

Een kwestie van balans

"Als ik een definitie van performance zou moeten geven, zou ik zeggen: het vermogen om op het juiste moment het doel te bereiken dat je jezelf hebt gesteld, waarvoor je hebt gewerkt". Zelf heeft ze ondertussen de top van een fysiek veeleisende discipline bereikt, maar Nina Derwael onderstreept ook het belang van het mentale aspect: “De geest is essentieel en telt bijna meer dan het fysieke. Je moet eerst klaar zijn in je hoofd om je daarna in de juiste lichamelijke ingesteldheid te kunnen plaatsen. In zekere zin kan je zeggen: als je erin gelooft, zal het lukken! Binnen het Belgische team werken we hiervoor specifiek samen met Jef Brouwers, een psycholoog gespecialiseerd in sportprestaties. Dit is zo belangrijk omdat we hebben gezien dat atleten kunnen 'kraken', ook in onze sport, met het voorbeeld van Simone Biles in het bijzonder. Wanneer de geest wordt aangetast, is dat net als een lichamelijk letsel, je kunt niet doorgaan. We moeten het accepteren en daarom is het emotionele evenwicht belangrijk. Gelukkig wordt daar nu veel meer rekening mee gehouden.”

De rest is bonus

De rest is bonus

De eerste Belgische turnster die Europees kampioene werd in 2017, eerste wereldkampioene in 2018 en eerste Olympische gouden medaille in turnen voor België in 2021 in Tokio... Een indrukwekkend palmares met titels in haar favoriete discipline - de ongelijke leggers - waarbij we ook haar prestaties in andere domeinen niet mogen vergeten (met name haar Europese zilveren medaille in 2018 op de balk), of die met het Belgische team. Hoe ze omgaat met de immense populariteit die volgde op deze successen? “In het begin schrok ik een beetje. Op zulke momenten wordt de externe druk groot en kunnen de verwachte resultaten niet in verhouding lijken. Vóór de Olympische Spelen al ging iedereen ervan uit dat ik goud ging behalen ... Mijn coach vertelde me heel wijs dat niemand me kan afnemen wat ik heb gewonnen. De rest is bonus. Ik heb de top bereikt en nu geniet ik, zonder druk. Ik kan niet wachten om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen in Antwerpen in 2023 voor eigen publiek, en ook aan de Spelen van Parijs. In Tokio kon niemand komen supporteren, daar zal het anders zijn, we zullen vlakbij zijn. Ik ga er volop van genieten.

Technische evolutie

Technische evolutie

Om de fysieke prestaties te bereiken die turnen op hoog niveau vereist, volgt Nina Derwael uiteraard een strikte routine: “Gezond eten is belangrijk, maar ik verbied mezelf niet om af en toe te genieten van een pizza. Ik eet zo gevarieerd mogelijk, met veel groenten in mijn menu's voor energie en fitheid. Om te herstellen van de training hebben we ook regelmatig kinesessies, met specifiek spierwerk”. Technologie heeft ook een aanzienlijke invloed op de prestaties van gymnasten, met toestellen waarvan de kenmerken en materialen de afgelopen jaren sterk zijn geëvolueerd. “De grootste wijzigingen hebben plaatsgevonden op de grond”, bevestigt Nina Derwael. “Sinds 2013 zijn de matten veranderd en zijn ze uitgerust met krachtiger veren. Dit zorgt voor hogere en bredere spins, maar maakt landingen moeilijker te controleren. Op ongelijke leggers spelen ook het type voet en de afstelling van de kabels - waardoor de leggers min of meer flexibel worden - een rol.”

Uitvinden en uitblinken

Uitvinden en uitblinken

‘Backward Stalder with counter straddle reverse hecht over the high bar with half turn to hang in mixed L-grip’. Dit is de officiële definitie van een van de twee bewegingen die de naam Nina Derwael dragen, volgens de puntencode van de internationale gymnastiekfederatie. "Alle toegestane figuren worden in dit verzamelboek uitgebreid vermeld met hun moeilijkheidsgraad", legt ze uit. “We kunnen nieuwe creëren door bestaande elementen te combineren. Als de federatie ze valideert, worden ze op hun beurt geregistreerd in de code. Het kostte me ongeveer anderhalf jaar om deze eerste beweging met mijn coach te ontwikkelen en onder de knie te krijgen, voordat ik hem in 2017 tijdens wedstrijden uitvoerde. Sneller, hoger, sterker… Met haar buitengewone persoonlijke drive kijkt Nina Derwael ook al naar de toekomst, met name door naast haar sportcarrière een opleiding in het hoger onderwijs te volgen. “Ik zit in het tweede jaar van een opleiding Event- en Projectmanagement in Gent. Sinds mijn middelbare school ben ik gewend om opleiding en studie te combineren. De school past zich aan het ritme van de wedstrijden aan, wat het makkelijker maakt. Wat ik de komende jaren ga doen? Ik denk niet dat ik coach ga worden, ik ben al heel streng voor mezelf, ik zou waarschijnlijk te streng zijn voor jongeren!”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels