Golf en Audi: voelt u ook die drive?

Golf spelen vraagt een indrukwekkende drive

Audi Magazine

Kracht, stabiliteit, concentratie. De onvoorspelbare invloed van het terrein en de elementen. Golf is een intense sport die zeker op mentaal vlak het uiterste vraagt van zijn spelers, en waarbij ook technologische evoluties in de uitrusting het verschil kunnen maken. Enkele Audi quattro Cup specialisten delen hun ervaringen met u.

Het recordaantal leden bij de Belgische clubs in 2022 spreekt boekdelen: golf is vandaag populairder dan ooit. Wellicht dragen de uitstekende prestaties van onze nationale toppers Nicolas Colsaerts, Thomas Pieters, Thomas Detry, Chloé Leurquin en Manon De Roey in belangrijke mate bij aan het groeiende succes van de sport. En terecht: steeds meer mensen ontdekken dat je golf niet “zomaar eventjes” speelt, maar dat deze uitdagende sport de perfecte balans tussen concentratie, techniek en kracht vraagt van zijn beoefenaars. En uiteraard ook een performante uitrusting.

Golf spelen vraagt een indrukwekkende drive
Strijd tegen jezelf

Strijd tegen jezelf

“Als je een zeker wedstrijdniveau wil bereiken, moet je veel tijd willen investeren in deze sport. Dat betekent urenlang trainen op techniek, precisie en het fysieke aspect”, vertelt Thibault Goemans, die samen met Alexandre Caufriez België vertegenwoordigde op de internationale finale van de Audi quattro Cup 2021. “Daarnaast is golf een prachtige, maar ook een van de meest frustrerende sporten die ik ooit speelde. Een partijtje golf duurt al snel 4 uur, en in België regent het vaak of is het koud. Dat op zich is al een echte strijd. Daarnaast stap je tussen de slagen door toch al snel meerdere kilometers tijdens een ronde van 18 holes. Op een totaal van een 70-tal slagen tijdens een spel zijn er bovendien sowieso een reeks missers, en daar moet je echt mee leren omgaan. Iets helemaal anders dan bijvoorbeeld tennis, waar je op korte tijd heel veel ballen speelt. Golf zorgt daarom voor een grote psychologische druk. Maar daardoor haal je uit deze sport belangrijke waarden: geduld, kalmte en sereniteit, leren afstand nemen van wat je aan het doen bent, nooit opgeven. Waarden die je meeneemt naar je professionele en privéleven, en daarom is dit echt een mooie sport.”

Stef Sleurs, Marketing & Communication Manager Audi en zelf ook een gepassioneerd golfspeler, beaamt: “Bij golf ben je altijd tegen jezelf aan het strijden, en ben je voortdurend bezig om jezelf te verbeteren. Dit streven naar vooruitgang is ook heel erg aanwezig in de filosofie van Audi.”

Technologische innovaties

Technologische innovaties

Net als in de automobielsector worden bij golf de grenzen van wat technisch mogelijk is steeds verder verlegd dankzij allerlei innovaties. Zo pakte TaylorMade bijvoorbeeld uit met een baanbrekende nieuwigheid in 2022. Waar golfclubs traditioneel gemaakt zijn uit metaal, stelde het merk recent een driver voor waarbij de clubface volledig uit carbon is gemaakt, een materiaal dat we ook in de Audi R en Audi RS modellen zien terugkomen.

“TaylorMade is hiermee het eerste merk dat in de clubface van de driver geen ijzer meer gebruikt. Het heeft 20 jaar research & development gekost om ervoor te zorgen dat de performance-eigenschappen even goed zijn als bij de klassieke materialen, maar wel een pak lichter. En hoe lichter de driver, hoe harder je swing en hoe verder je de bal kan slaan. Maar wel met respect voor traditie: om toch het typische geluid van het afslaan te behouden, werd de vorm van de driver steeds verder geperfectioneerd. Een mooi voorbeeld van het samenkomen van heritage en future, wat ook bij Audi een belangrijk gegeven is natuurlijk. Denk bijvoorbeeld maar aan onze 100% elektrische modellen die wel nog steeds de quattro technologie gebruiken”, weet Stef Sleurs.

Uitrusting op maat van elke speler

Uitrusting op maat van elke speler

Elke golfspeler heeft zijn specifieke behoeften, en daarop spelen fabrikanten van uitrusting vandaag perfect op in dankzij technologie. In de ontwerpen van de clubs bijvoorbeeld merken we dit streven zeer duidelijk. “In elke reeks van golfclubs heb je meestal een viertal verschillende modellen om tegemoet te komen aan de sterktes en zwaktes van de speler. Wie bijvoorbeeld al wat ouder is, heeft vaak minder kracht voor zijn swing. Daarom passen fabrikanten het model aan, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat een iets tragere swing gecompenseerd wordt door de vorm of het gewicht van het clubhoofd – het onderste gedeelte dat de bal raakt. Vergelijk het gerust met een Audi model dat beschikbaar is met verschillende motorisaties, elk met hun specifieke performance-eigenschappen. Achter alle golfmateriaal zit een volledige technologische r&d-machine – zelfs bij de balletjes – aangezien alles een invloed heeft op je spel. En dat is echt fascinerend”, vertelt Stef Sleurs.

Audi quattro Cup

Audi quattro Cup

Sinds 1991 al organiseert het merk met de vier ringen de Audi quattro Cup, een van de grootste golftoernooien ter wereld voor amateurs. Aangezien alle kandidaten amateurs zijn, wil Audi iedereen de kans geven om een mooi resultaat te behalen. Daarom wordt de Audi quattro Cup gespeeld volgens de Greensome Stableford-methode. Deze competitieformule, waarbij spelers het twee tegen twee opnemen tegen elkaar, maakt de organisatie van vriendschappelijke toernooien waaraan veel mensen kunnen deelnemen mogelijk.

Stéphanie Lasters, die vorig jaar samen met haar vriend de voorrondes op Golf Ter Hille in Koksijde won, zegt hierover: “Ikzelf speel al geruime tijd de Audi quattro Cup, aanvankelijk samen met mijn papa. In mijn familie spelen we eigenlijk allemaal golf en nemen we altijd deel aan deze wedstrijd: de organisatie is fantastisch, alles is tot in de puntjes geregeld. In de Greensome Stableford-formule speel je ieder om de beurt, waardoor je het bijzonder moeilijk kan maken voor je medespeler. Daarin zit wel een zekere stress, maar dat maakt het wel extra spannend en uitdagend. Je moet allebei goed presteren om een écht goede prestatie neer te zetten.”

Thibault Goemans vult aan: “De sfeer en omkadering tijdens de Audi quattro Cup zorgen voor een echte topervaring. Tijdens het spel gaat het er zeer strategisch aan toe. Je moet telkens inschatten welke de beste manier is om naar de volgende hole te spelen, wie potentieel het best geplaatst is om de volgende slag te spelen, enzovoort. Het is heel leuk, maar wel veel moeilijker dan wanneer je alleen speelt.”

Schrijf u in

Schrijf u in

Van 28 april tot 2 september 2022 wordt de Audi quattro Cup gespeeld op de mooiste golfterreinen van ons land. Het team dat de beste nettoscore behaald, mag ons land verdedigen tijdens de internationale finale op de Golf Marco Simone in Rome, die wordt gespeeld van 9 tot 13 oktober.

Beschikt u over een geweldige swing? Neem contact op met uw Audi verdeler om het te demonstreren tijdens de nieuwste editie van de Audi quattro Cup.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels