24u van Spa: Beker van de Koning voor Audi

Audi Magazine

Met niet minder dan 13 R8’s LMS GT3 Evo II aan de start was Audi opnieuw één van de hoofdrolspelers van de 24 Uur van Spa. De wagen van het Scherer Sport PHX team, die als derde over de streep kwam, miste de zege met slechts 12 seconden, na een heel intense 24 Uur. Maar dankzij de gezamenlijke prestaties van onze teams wist ons merk de Beker van de Koning te winnen, de trofee voor de constructeur die over alle klassen heen het beste presteerde.

De 75ste editie van de 24 Uur van Spa loste alle verwachtingen in

De 75ste editie van de 24 Uur van Spa loste alle verwachtingen in! De 70 GT3’s die aan de start stonden zorgden permanent voor spektakel, en streden de hele etmaalrace lang om elk tiende van een seconde. De intense strijd op het asfalt werd door de verschillen aan de streep duidelijk in de verf gezet: acht wagens finishten in dezelfde ronde en de eerste vier – van vier verschillende constructeurs – werden door slechts 13 seconden gescheiden.

Bij de acht wagens die evenveel ronden als de winnaar aflegden was Audi het best vertegenwoordigde merk

Bij de acht wagens die evenveel ronden als de winnaar aflegden was Audi het best vertegenwoordigde merk, met drie trio’s van rijders die de Audi-kleuren verdedigden. Lang werd gedacht dat de R8 van het team Scherer Sport PHX – gedeeld door de Deen Nicki Thiim, de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde en de jonge Duitser Luca Engstler – de hoofdvogel zou kunnen afschieten. Het trio was onderweg met een iets andere strategie, maar verloor dat voordeel toen er op vier uur van het eind een safety car kwam voorrijden. Nadien volgde een drie uur durende en adembenemende sprint. Uiteindelijk finishte de Audi #17 op een derde plaats, op iets meer dan twaalf tellen van de winnaar, en op amper een seconde van de tweede plaats. Dit is geen toeval: dit 14de podium voor ons merk zorgt er voor dat Audi het meest succesvolle merk wordt sinds de Belgische enduranceklassieker in 2011 volgens de GT3-regels wordt verreden.

Maar naast het mooie resultaat van het Scherer Sport PHX team, moeten ook de prestaties van alle teams die een R8 LMS GT3 Evo II inzetten worden onderstreept. Zo zorgde het Belgische Audi Sport Team Comtoyou dat het trio Gilles Magnus/Frédéric Vervisch/Christopher Haase op de zevende plaats op de startgrid kon plaatsnemen, net voor de R8 van Audi Sport Trésor Orange 1, die werd gedeeld door Mattia Drudi, Ricardo Feller en Dennis Marschall.

In de klassen

In de klassen, waarin een race-in-de-race werd uitgevochten, elk volgens het niveau en de ervaring van de rijders, toonde Audi zich ook van hun beste kant. Zo willen we zeker de twee andere wagens van het Comtoyou Racing Team vermelden. De Audi #12 veroverde een tweede plaats in de Silver Cup, met de Belg Sam Dejonghe en zijn teammaats Loris Hezemans, Lucas Légeret en Finlay Hutchison. Op de #21 finishten de Belgen Nicolas Baert en Maxime Soulet, samen met de Oostenrijker Max Hofer aan de start, op de derde plaats in de Gold Cup. In hun respectieve klassen blijven beide teams ook aan de leiding van het kampioenschap, met nog twee wedstrijden in de Fanatec GT World Challenge Europe Endurance te gaan: Nürburgring (30 juli) en Barcelona (1 oktober).

Dankzij de teams van de Franse renstallen Saintéloc Junior Team

Dankzij de teams van de Franse renstallen Saintéloc Junior Team (3de in de Silver Cup) en CSA Racing (3de in Pro-Am) stond er in zowat elke klasse een Audi op het podium. Zo legt ons merk beslag op de Beker van de Koning, de prestigieuze trofee voor de constructeur die over alle klassen heen en in de algemene uitslag de beste prestaties leverde.

“Met dank aan onze klantenteams voor dit mooie gezamenlijke succes”, stelde een tevreden Chris Reinke, de baas van Audi Sport customer racing, nadat hij op het prachtige podium aan de voet van de Raidillon de mooie trofee in ontvangst had mogen nemen. “Dankzij de individuele resultaten van onze teams op verschillende momenten in de race (er worden punten toegekend na 6 uur, 12 uur en uiteraard na 24 uur, red.) konden we voor de vierde keer deze Beker van de Koning veroveren, na 2014, 2015 en 2016.”

Eén ding is zeker: de 75ste editie van deze in 1924 gecreëerde legendarische race werd een sportief en populair succes, want de organisator kon meer dan 83.000 toeschouwers verwelkomen. Het is nu al uitkijken naar de honderdste verjaardag van de 24 Uur van Spa, die op 29 en 30 juni 2024 geprogrammeerd staat. Noteer de datum nu al in uw agenda!