Audi RS Q e-tron E2: intensieve voorbereiding in Marokko

Audi RS Q e-tron E2: intensieve voorbereiding in Marokko

Audi Magazine

Bij Audi Sport telt men af naar 31 december, wanneer de nieuwe Audi RS Q e-tron E2 aan de start zal staan van de Dakar Rally in Saudi-Arabië. Audi Sport bereidt zijn tweede deelname aan de zwaarste woestijnrally ter wereld nauwgezet voor, meer bepaald met een deelname aan de Rally van Marokko.

Audi RS Q e-tron E2: intensieve voorbereiding in Marokko
Om te bevestigen dat de voorbereidingen de juiste richting uitgaan

Om te bevestigen dat de voorbereidingen de juiste richting uitgaan, maakte begin oktober een trio Audi RS Q e-tron E2 conform aan het reglement voor 2023 zijn competitiedebuut. Tijdens de zes etappes van de Rally van Marokko kregen de bemanningen heel wat uitdagingen voorgeschoteld; proeven op een gevarieerd terrein, gaande van extreme duinen tot landschappen bezaaid met rotsen. Het ruwe terrein, de niet-aflatende hitte en de talrijke stofwolken kenmerkten de wedstrijd en eens te meer bleek dat de rijders hun bolides veel harder op de proef stelden in raceomstandigheden dan tijdens de testen.

Zowel voor Audi Sport als voor de drie teams (Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger en Carlos Sainz/Lucas Cruz) was dit een uitermate belangrijke stap richting de eerstvolgende Dakar. “De wedstrijd was zeer belangrijk voor ons met het oog op het verifiëren van de resultaten uit onze testsessies”, vertelt Sven Quandt, de teambaas van Q Motorsport dat verantwoordelijk is voor de Audi-prototypes. “We hebben gemerkt dat we op bepaalde punten nog moeten verbeteren en daarop gaan we ons tot aan de Dakar toeleggen. Ik ben over het algemeen echter zeer optimistisch dat we in januari over een goed voorbereide wagen zullen beschikken.”

Ook de drie rijders van Team Audi Sport waren positief na afloop van de competitieweek

Ook de drie rijders van Team Audi Sport waren positief na afloop van de competitieweek. “Onze ingenieurs hebben goed werk geleverd en ik ben echt tevreden over de afstelling van de wagen”, vertelde Mattias Ekström. “Een wedstrijd is en blijft de beste voorbereiding op een wedstrijd.”

Zijn teamgenoot Stéphane Peterhansel, veertienvoudig winnaar van de Dakar (op twee en vier wielen), deelde die mening: “Ons eerdere testwerk in Europa en Afrika heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. De klassementsproeven in Marokko zijn vrij vergelijkbaar aan deze in de Dakar. De balans en het weggedrag van de wagen zijn precies zoals ik het wil hebben.” Ook Carlos Sainz, die de Dakar reeds driemaal won, bevestigde de positieve evolutie: “De belangijkste vaststelling, is dat de auto perfect functioneerde. Bedankt aan het hele team voor het uitstekende werk.” Met één specifiek voorbeeld wordt de minutieuze voorbereiding van Team Audi Sport op de belangrijke afspraak in januari 2023 duidelijk. Bij de vierde klassementsproef van deze Rally van Marokko, hanteerde het team de omstandigheden van een marathonetappe uit de Dakar Rally. Dat betekent dat de rijders en hun copiloten louter op zichzelf waren aangewezen om de RS Q e-tron E2 onder handen te nemen aan het einde van de etappe, zonder hulp van het team.

Naast een training in wedstrijdomstandigheden voor het hele team

Naast een training in wedstrijdomstandigheden voor het hele team, was deze competitieweek in de Marokkaanse woestijn voor Audi Sport tevens een bevestiging dat het de juiste keuzes heeft gemaakt bij de ontwikkeling. De drie Audi RS Q e-tron E2 bereikten namelijk zonder het minste betrouwbaarheidsprobleem de finish. Reden genoeg dus om de laatste weken voorbereiding met optimisme aan te vatten.

Na deze laatste test is het team van Audi Sport meer dan ooit de belichaming van de slogan van het merk: Vorsprung durch Technik (vooruitgang door technologie). In januari wacht er een enorme uitdaging. Na vier etappezeges in de editie 2022, is het doel duidelijk: de eerste constructeur worden die de Dakar wint met een elektrische aandrijving!

Ontdek hem in video

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels