Audi R8 LMS GT2 Belcar-kampioen

Audi R8 LMS GT2 Belcar-kampioen

Audi Magazine

Negen jaar na de titel van PK Carsport in BRCC wist opnieuw een team met een Audi naar de titel in het Belgische endurancekampioenschap te rijden. Het trio Bert Longin, zijn zoon Stienes en Peter Guelinckx wist met een Audi R8 LMS GT2 uit de ateliers van (opnieuw!) PK Carsport de oppergaai in het Belcar Endurance Championship te veroveren. Ze wonnen onderweg ook vier van de zes wedstrijden, waarbij de 24 Uur van Zolder.

Audi R8 LMS GT2 Belcar-kampioen
Met de nieuwe regels

Met de nieuwe regels, waarbij de prototypes opzij werden geschoven en opnieuw prioriteit werd gegeven aan de toerwagens en GT-bolides, keerde de Belcar begin dit jaar terug naar zijn roots. Er werd verwacht dat de Audi R8 LMS GT2 in de traditionele races over 125 en 180 minuten voorin zou kunnen meedraaien. Twee overwinningen en een tweede plaats in de eerste drie wedstrijden van het seizoen bevestigden de ambities van PK Carsport en zijn rijders. Maar voor de 24 Uur van Zolder kon worden aangesneden heerste er toch enige onzekerheid…

Het Limburgse circuit staat er immers om bekend heel veeleisend te zijn voor de mechaniek. Met zijn vele remzones, boordstenen en acceleraties uit trage bochten stelt Circuit Zolder de remmen en versnellingsbak zwaar op de proef. Voeg daar nog de hoge temperaturen van de half augustus verreden editie 2022 bij, en het moge duidelijk zijn dat de R8 LMS GT2 tijdens de etmaalrace met heel zware omstandigheden werd geconfronteerd.

Onze auto hield het niet alleen tot het eind foutloos vol

“Onze auto hield het niet alleen tot het eind foutloos vol, het team werkte ook een prachtige strategie uit, waardoor we konden zegevieren”, stelde Bert Longin, die met een zevende zege meteen ook alleen recordhouder werd in de Limburgse klassieker. “In vergelijking met de concurrentie waren we qua verbruik in het nadeel, waardoor we op strategisch vlak enkele risico’s moesten nemen. De versterking van Dries Vanthoor, fabrieksrijder bij Audi Sport, was één van de sleutels van het succes! Voor mijn zoon Stienes en voor Dries was het de tweede overwinning, voor Peter Guelinckx en Nicolas Saelens – die naast zijn deelname in het Europees Kampioenschap GT2 ook in Zolder samen met ons reed - was het een première."

Het was wereldwijd ook de eerste overwinning van een Audi R8 LMS GT2 in een race over 24 Uur. Een zege die duidelijk maakt in welke mate de mensen van Audi Sport customer racing er in geslaagd zijn om deze bolide, die nochtans volgens een relatief jong reglement is gebouwd, uiterst betrouwbaar te maken. De overwinning in Zolder was voor PK Carsport ook een grote stap richting de titel. Een vierde seizoensoverwinning in de laatste manche van het kampioenschap, begin oktober op hetzelfde Circuit Zolder, zorgde voor de kers op de taart. Een waardige afsluiter van een zo goed als perfect seizoen.

Ik heb altijd al een nauwe band met Audi gehad

“Ik heb altijd al een nauwe band met Audi gehad”, bevestigt Bert Longin. “Enkele van mijn mooiste prestaties zijn met het merk verbonden. Het deed me dan ook heel veel plezier dat ik na jaren met een prototype te hebben geracet opnieuw met een Audi aan de start kon komen. PK Carsport werkte perfect samen met de ingenieurs van Audi Sport en het moge duidelijk zijn dat we bij onze deelname aan de 24 Uur van Dubai, half januari, heel veel hebben opgestoken. In autosport win je nooit per toeval. Het is het resultaat van hard werk, een heel nauwgezette voorbereiding en zorg voor details. Zowel voor de rijders als voor de auto! Dit jaar leverde het team van PK Carsport uitzonderlijk werk af, de Audi R8 LMS GT2 draaide vlekkeloos en Peter, Stienes en ik hebben ons goed van onze taak gekweten.”

Op zijn 56ste lijkt Bert Longin het gewicht der jaren nog niet te voelen. Na zijn zegerecord in de 24 Uur van Zolder vestigde hij met een zevende titel in het Belcar Endurance Championship ook een nieuw record. Gefeliciteerd!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels