FIA WTCR: Audi, Comtoyou en Magnus in de finale

FIA WTCR : Audi, Comtoyou en Magnus in de finale

Audi Magazine

Aan het einde van zijn vijfde seizoen, schreef het FIA WTCR afgelopen zondag in Saudi-Arabië een nieuwe pagina in zijn geschiedenisboeken. De Audi RS 3 LMS van het Belgische team Comtoyou hebben op een deel van het Formule 1-circuit van Jeddah het seizoen in schoonheid afgerond met zeges van Nathanaël Berthon en Gilles Magnus en podiumplaatsen voor Tom Coronel en Viktor Davidovski. Het merk met de vier ringen eindigde in het eindklassement op het podium bij zowel de rijders als de teams.

FIA WTCR : Audi, Comtoyou en Magnus in de finale
De negende en laatste afspraak van de wereldbeker voor toerismewagens had een bijzonder kantje

De negende en laatste afspraak van de wereldbeker voor toerismewagens had een bijzonder kantje. In 2023 verdwijnt het FIA WTCR namelijk en verschijnt de TCR World Tour op het toneel, waarbij deelnemers uit het wereldkampioenschap zich bij prestigieuze races van andere kampioenschappen aansluiten. Eerst moest echter het lopende seizoen nog worden afgerond en dat kon voor Audi op geen betere manier gebeuren.

De Fransman Nathanaël Berthon zette bij de kwalificaties de snelste tijd neer op de RS 3 LMS die ingeschreven was onder de vlag van Comtoyou DHL Team Audi Sport. Vervolgens leidde hij de eerste race van start tot finish om zo zijn tweede zege dit seizoen te grijpen. Met de Nederlander Tom Coronel op de derde plaats, stonden er bovendien twee Audi op het podium.

De tweede wedstrijd leverde evenwel een nog beter resultaat op

De tweede wedstrijd leverde evenwel een nog beter resultaat op. Gilles Magnus vertrok vanaf de zesde plaats op de startgrid, maar vond meteen een goed ritme en kon profiteren van verschillende incidenten om uiteindelijk op te rukken naar de top van het klassement en zo de Brabançonne te laten weergalmen voor zowel zichzelf als zijn team. De Macedoniër Viktor Davidovski was als gastrijder ingeschreven op een Audi van Comtoyou Racing (het Belgische team zette niet minder dan zes RS 3 LMS in bij deze finale in Saudi-Arabië…) en reed zich in de kijker met een tweede plaats bij de allerlaatste wedstrijd van het seizoen.

De Belg Gilles Magnus was met drie zeges een van de tenoren dit seizoen, maar door de speling van het lot eindigt hij uiteindelijk slechts op een vijfde plaats in het klassement. Met een bronzen medaille is Nathanaël Berthon de best geklasseerde Audi Sport-rijder, terwijl Tom Coronel op de tweede plaats eindigt in de WTCR Trophy, het klassement voor privé-rijders. In de rangschikking bij de teams legt Comtoyou DHL Team Audi Sport beslag op de derde plaats en Comtoyou Team Audi Sport (een subtiel verschil, maar elk team mag slechts 2 wagens inzetten) op de vierde plaats.

Globaal genomen denk ik dat we een zeer mooi seizoen achter de rug hebben

“Globaal genomen denk ik dat we een zeer mooi seizoen achter de rug hebben”, vertelt Jean-Michel Baert, de teambaas van Comtoyou Racing. “De afgelasting van de manche op de Nürburgring, waar we duidelijk de grote favoriet waren, heeft ons niet geholpen in de strijd voor de WTCR-titels. We besluiten echter op het podium en dat zowel bij de rijders als in het klassement bij de teams en, niet vergeten, we wonnen alle titels in TCR Europe door eerste te finishen in zowel het rijdersklassement, de rangschikking bij de teams, het Diamond-kampioenschap (40+) en het Rookie-klassement. We richten de blik nu op de toekomst!”

Die toekomst kondigt zich bijzonder spannend aan voor Comtoyou Racing. Naast een GT3-programma in de Fanatec GT World Challenge Europe, zal de Belgische formatie ook met vier Audi RS 3 LMS aanwezig zijn in de TCR World Tour en met vier wagens in TCR Europe. Afspraak in 2023!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels