De Audi lichttechnologie schittert in videoclip GOOSE

Audi en GOOSE:
licht als bron van inspiratie

Audi Magazine

Lichttechnologie heeft zich de afgelopen jaren met een enorme snelheid ontwikkeld. Zo openen ledkoplampen tegenwoordig een wereld van nieuwe mogelijkheden, waarbij licht als een echt communicatiemiddel gebruikt kan worden. In deze innovatieve aanpak van lichttechnologie vinden Audi en elektrorockband GOOSE elkaar, en dit leidde tot een uniek gemeenschappelijk project waar muziek inzit.

Audi ontwerpt vandaag al de wereld van morgen met progressieve technologieën, gepassioneerde creativiteit en nieuwe ideeën die een invloed zullen hebben op de maatschappij. Met Audi Crossroads geeft het merk met de vier ringen een platform aan partners die dezelfde waarden delen, zoals de Belgische band GOOSE. Zo creëerden Audi en GOOSE samen de prequel van de videoclip voor hun nieuwe single “Run Away”, waarin de lichttechnologie van de Audi A8 een prominente rol speelt.

Audi Crossroads: GOOSE
César Muntada Head of Light Design

Altijd een stapje verder denken

Om de essentie van deze technologie ten volle te begrijpen, moeten we langs bij César Muntada, Head of Audi Light Design. Hij en zijn team gelden in de branche als avant-gardisten op het vlak van lichtvormgeving: “Bij Audi zoeken we naar wat we nodig hebben of spannend vinden, en nemen we geen genoegen met dingen die al bestaan. Als de technologie die we willen gebruiken niet rijp is voor gebruik in wagens, dan ontwikkelen we deze. Wij beperken ons niet tot wat er al is, maar denken altijd een stapje verder.

Door de elektronische evolutie hebben we een enorme creatieve vrijheid gekregen, wagens kunnen nu communiceren met hun omgeving via de lichten. Deze vrijheid kwam er met ledlampen, die we precies kunnen positioneren om een vorm of lijn te creëren volgens het beamerprincipe. Zo kunnen de koplampen een lichttapijt op de snelweg projecteren dat tot 50 meter ver reikt, de route van de bestuurder verlicht en zich dynamisch aanpast tijdens het veranderen van rijvak. Bovendien kunnen ze ook dynamische coming home/leaving home-boodschappen genereren bij het openen en verlaten van de wagen, die op de grond of de muur geprojecteerd worden.”

LED Digital Matrix Headlights Audi A8

Digitale Audi Matrix ledkoplampen: 1,3 miljoen microspiegels

De Audi Matrix ledkoplampen van de Audi A8 maken gebruik van DMD-technologie of ‘Digital Micromirror Device’, vergelijkbaar met die van videoprojectoren. Elke koplamp bevat ongeveer 1,3 miljoen microspiegels die het licht in minuscule pixels verdelen, waardoor dit met de grootste precisie kan worden geprojecteerd. De positie van de spiegeltjes bepaalt wat er gebeurt met het licht, waarbij een lenzensysteem het grootste deel van het licht op de straat richt. Moet een bepaald gebied gedimd worden? Dan slokt een dimmer een deel van het licht op. Ook de bovenvermelde rijbaan- en oriëntatieverlichting op snelwegen, en de dynamische coming home/leaving home-boodschappen worden hierdoor mogelijk.

Ontdek de lichttechnologie van de Audi A8 TFSI e
Belgische elektrorockband GOOSE tijdens optreden

Vandaag is alles led

Al geruime tijd inspireren Audi en GOOSE elkaar. Bij de band speelt licht een belangrijke rol in hun optredens en videoclips. Elke liveshow van GOOSE krijgt immers zijn unieke lichtcreatie, het speelterrein van Light Engineer Olivier Dumostier. Net als César Muntada staat hij liever niet in de spotlights, maar spreekt hij vooral met licht. “Vandaag is alles led. Het is makkelijk aanstuurbaar en kan vooral heel compact in toestellen worden ingebouwd. Daardoor zijn de mogelijkheden enorm.”

Belgische elektrorockband GOOSE in het donker

Licht als taal

Frontman Mickael Karkousse vult aan: “Als je César Muntada hoort spreken over hoe hij licht gebruikt en met die technologie werkt, valt op hoeveel gelijkenissen er zijn tussen ons en zijn werk. Wij zien licht als een taal, als een communicatiemiddel tussen de muziek en ons publiek. We vinden het bovendien interessant om de wagen vanuit een ander perspectief te bekijken, niet puur als vervoersmiddel.

Voor de creatie van de videoclip van ”Run Away” lieten we ons inspireren door de ledtechnologie van Audi. Wat de lichten van de wagen kunnen en welke emoties ze kunnen uitdrukken, daarin zagen we een directe link met de manier waarop wij licht gebruiken in onze liveshows. Waar wij direct aan dachten was minimalisme, ofwel veel impact creëren met heel weinig. In de videoclip van “Run Away” hebben we de wagen daarom een rol gegeven. Het is een personage dat rond ons cirkelt. De Audi fungeert als gids en wij volgen het licht.”

Bekijk de videoclip van GOOSE
Achterlichten Audi A8

Levend wezen

Ook voor Bjorn Tagemose, de regisseur en cameraman van de videoclip, opende het partnership tussen GOOSE en Audi mogelijkheden: “Het idee om een automerk dat intens bezig is met lichttechnologie te combineren met een band, was ook voor mij zeer interessant vanuit mijn cinematografische achtergrond. Audi gebruikt projectietechnieken in zijn lichttechnologie, op een manier die mij echt verbaasd heeft. Licht speelt de hoofdrol in het Crossroads-verhaal dat Audi en GOOSE vertellen.

De wagen is de toeschouwer maar produceert ook licht, waardoor hij eveneens een personage wordt. En net omdat hij zo’n complex licht uitstraalt, krijg je het gevoel dat het een levend wezen is. Dit verhaal is dus een technische film over ledtechnologie en de mensen erachter, en tegelijk is het de prequel van de videoclip. Het was dan ook boeiend om de ideeën van César Muntada te vertalen in deze kortfilm.”

Bekijk de volledige Crossroads video:

00:00 | 00:00

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels