Audi TT: een tijdloos icoon viert zijn 25ste verjaardag

De Audi TT is 25: een tijdloos designicoon

Audi Magazine

Al een kwarteeuw lang trekt hij alle aandacht naar zich toe. Audi schreef een mooie bladzijde in de geschiedenis van autodesign met de Audi TT. Sinds zijn lancering in 1998 heeft deze volbloed sportwagen trouwe fans overal ter wereld, dankzij z’n rijplezier en unieke uitstraling. Terugblik op een succesverhaal.

De Audi TT is 25: een tijdloos designicoon
Aan de basis van de Audi TT ligt een bijzondere wens van Audi

Aan de basis van de Audi TT ligt een bijzondere wens van Audi. Op het moment dat de reputatie van het merk met de vier ringen volledig gevestigd was, wilde Audi voor een emotionele verrassing zorgen, door een uitgepuurde sportwagen te creëren met een fris en avant-gardistisch design. Peter Schreyer, toenmalig hoofd van design bij Audi en verantwoordelijk voor dit project, sloeg hiervoor de handen ineen met de Amerikaanse ontwerper Thomas Freeman. Een eerste concept car stal de show op de IAA Frankfurt Motor Show in 1995. De hele wereld ontdekte op dat moment de Audi TT. Twee letters gaven een voorproefje van de atletische capaciteiten van het model. Ze verwijzen naar de legendarische Isle of Man Tourist Trophy, een van de oudste autosportevenementen ter wereld, maar ook naar de sportieve NSU TT uit de jaren zestig. In 1998 kwam de productieversie van de Audi TT op de markt. Het volgende jaar werd hij uitgeroepen tot "Beste nieuwe wagen van het jaar 1999".

“Een sculptuur om in te rijden”

“Een sculptuur om in te rijden”

Uiteindelijk is er niet veel veranderd tussen de concept car die in Frankfurt werd gepresenteerd en het productiemodel. Wel is er een opvallend element toegevoegd: een achterste zijruit, die het profiel verlengt en de dynamiek van de wagen vergroot. Ontwerper Torsten Wenzel, verantwoordelijk voor het exterieur bij Audi op het moment van de overgang naar het productiemodel, herinnert zich zijn toenmalige beschrijving: "De Audi TT is een sculptuur om in te rijden, met oppervlakken en lijnen van de hoogste kwaliteit. De carrosserie lijkt uit één stuk te bestaan. De voorzijde, zonder de traditionele overhangen van de bumper, benadrukt zijn pure vorm. Om zijn unieke silhouet te creëren, namen de ontwerpers de cirkel als referentie. Ronde lijnen vormen de basis van het exterieur- en interieurdesign van deze sportwagen. Vanuit de Bauhaus-inspiratie heeft elke lijn van de Audi TT een doel, en elke vorm een functie. Niets werd aan het toeval overgelaten.

Steeds sportiever

Steeds sportiever

De Audi TT is niet alleen een designicoon, maar ook een pure sportwagen. Vanaf 1999 was hij verkrijgbaar in de Audi TT Roadster-versie: een coupé-cabriolet die voor rijplezier met de haren in de wind zorgt. De motoren zijn altijd krachtig en variërend van een viercilinder turbo met 150 tot 225 pk, tot het V6-blok met 250 pk, zonder de viercilinder met 240 pk van de Audi TT quattro Sport te vergeten.

Vanaf de tweede generatie van de Audi TT, gelanceerd in 2006 (Coupé) en 2007 (Roadster), neemt hij de veelzeggende letters S en RS over. In 2008 verschijnt de Audi TTS met een 2,0-liter turbomotor met 272 pk, een jaar later gevolgd door de Audi TT RS en zijn 2,5-liter 340 pk vijfcilinder turbomotor. De meest geavanceerde versie bereikte 400 pk en won negen keer op rij de titel van "International Engine of the Year".

Elk jaar vernieuwend

Elk jaar vernieuwend

Een minimalistisch design, cirkelvormige motieven, exclusieve kleuren, zetels met het patroon van een baseball handschoen ... In de loop der jaren heeft de Audi TT een evolutie doorgemaakt, trouw aan de kenmerken die typerend zijn voor zijn karakter, maar aangepast volgens de actuele normen. Hij lag aan de basis van verschillende innovaties, zoals de Audi adaptieve dempers ‘magnetic ride’, die zich voortdurend aanpassen aan het profiel van de weg en de rijstijl van de bestuurder. De derde generatie van de Audi TT betekende het debuut van de Audi virtual cockpit, het digitale dashboard van Audi. In 2016 luidde de Audi TT RS een nieuw tijdperk van verlichtingstechnologie in met OLED-koplampen. Deze ademen nog steeds de vooruitgang waar Audi voor staat.

Een mooi cadeau voor fans

Een mooi cadeau voor fans

Om dit jubileum te vieren, werd bovendien een speciale editie op 100 exemplaren gelanceerd: de Audi TT RS Coupé iconic edition. Met zijn carrosserie in Nardogrijs staat hij voor de perfecte synthese van het design en de technologie die het succes van de Audi TT hebben bepaald. In een mum van tijd was deze speciale editie uitverkocht, het mooiste bewijs dat de Audi TT na 25 jaar nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren heeft.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels