Ontdek de legendarische Ken Block Audi

De Audi Sport quattro S1 E2 en Ken Block. Pedal to the metal.

Audi Magazine

Als er één Audi model is waar elke rallyfan van droomde in de jaren ’80, dan is het wel de legendarische Audi Sport quattro S1 E2. Een wagen die ook de Amerikaanse rallyrijder - en sinds kort Audi ambassadeur - Ken Block kippenvel bezorgde. Na een ritje met deze droomwagen én enkele andere buitengewone privileges zal hij zich z’n nieuwe partnership vast niet beklagen.

Geen nood als de naam Ken Block niet meteen een belletje doet rinkelen. Naast medeoprichter van het skate- en snowboardmerk DC Shoes is Block een professionele rallyrijder in de Hoonigan Racing Division (voorheen Monster World Rally team). Zijn grootste bekendheid haalt hij echter uit zijn razend populaire “Gymkhana”-videos op YouTube. Hierbij draait alles rond driften met een wagen op een afgesloten terrein, met ongekende precisie.

De Audi Sport quattro S1 E2 en Ken Block. Pedal to the metal.
Audi Sport quattro S1 E2

Audi Sport quattro S1 E2

Wellicht het meest iconische model uit de autosportgeschiedenis van het merk met de vier ringen is de Audi Sport quattro S1 E2. Op en top gebouwd voor de racerij, met een verkorte wielbasis, uitgebouwde wielkasten, een gigantische achterspoiler, en een waanzinnige krachtbron. Kortom, een echt beest. Met deze wagen won Walter Röhrl o.a. de Rally van San Remo en de Pikes Peak International Hill Climb. Bovendien inspireerde hij Ken Block om te starten met rallyrijden.

Mooie verrassing voor de kersverse Audi ambassadeur: een uitnodiging om plaats te nemen achter het stuur van zijn kinderdroom, en te ervaren hoe de Audi Sport quattro S1 E2 rijdt op circuit. Om het feest helemaal compleet te maken, werd de Amerikaanse driftkoning ook nog eens getrakteerd op een ritje met de ultra-geheime Audi Group S rally car prototype. Deze werd ontworpen als een nóg extremere evolutie van de Audi Sport quattro S1 E2, maar werd uiteindelijk nooit ingezet op een rallycircuit.

Ken Block op circuit met twee Audi legendes
Audi S1 e-tron quattro Hoonitron Prototype

Audi S1 e-tron quattro Hoonitron Prototype

Alsof dit alles nog niet voldoende was, werd bij Audi ook nog eens een unieke wagen voor Ken Block ontworpen. Deze luistert naar de naam Audi S1 e-tron quattro “Hoonitron”, een combinatie van Ken Block’s teamnaam “Hoonigan” en de “e-tron” van Audi. Talloze designelementen van het prototype refereren aan de Audi Sport quattro S1 Pikes Peak, bijvoorbeeld de gigantische spoilers, opvallende wielkasten en verstralers, maar verder knipoogt dit model volop naar de toekomst. Zo is hij bijvoorbeeld gebouwd in carbonvezel en uitgerust met twee elektromotoren, in plaats van een brullende vijfcilinder.

"Audi gaf me de kans om de wagen een paar dagen te testen in Duitsland", vertelt Ken Block. "Ik ben vertrouwd met wagens met heel uiteenlopende verbrandingsmotoren en transmissies, maar hier waren er veel nieuwe dingen te leren. Vanuit stilstand onmiddellijk tegen 150 km/u een donut draaien, enkel met mijn rechtervoet op het gaspedaal, is een totaal nieuwe ervaring voor mij.”

Fans zullen binnenkort het resultaat met eigen ogen kunnen zien op YouTube. Onder de werktitel “Elektrikhana” gaan Ken Block en zijn team een video produceren in zijn beroemde Gymkhana-reeks, met de Audi S1 e-tron quattro Hoonitron in de hoofdrol.

Onthulling van de Audi S1 e-tron quattro Hoonitron

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels