Audi recycleert plastic flessen voor de Audi A3

Audi zet de duurzame (r)evolutie verder met de recyclage van plastic flessen

Audi Magazine

Audi wil over de hele lijn steeds duurzamer produceren. Gelukkig blijft het niet alleen bij woorden, maar worden er ook heel concrete stappen gezet. Het laatste nieuwtje: het recycleren van PET-flessen voor de zetelbekleding van de nieuwe Audi A3. Ontdek stap voor stap hoe dit complexe proces naar een meer ecologische mobiliteit leidt.

PET-flessen zijn de grote verantwoordelijke van milieuvervuiling. Ongeveer elke dag worden er nieuwe initiatieven genomen om hun impact te beperken en ze nuttig te recycleren. Nu is het de beurt aan Audi. Met de vierde generatie van het A3 vlaggenschip toont Audi dat het een verrassend nieuw leven kan geven aan PET-flessen in de vorm van fraaie zetelbekleding.

Audi recycleert plastic flessen voor de Audi A3
 De technische cyclus

De technische cyclus

Hoe worden de flessen gerecycleerd? Vòòr ze bij Audi toekomen, worden ze gesorteerd per kleur, grootte en kwaliteit in een aangepast recyclagecentrum. Vreemde materialen – zoals schroefdoppen – worden verwijderd. De overblijvende flessen worden tot kleine steentjes vermalen die daarna gewassen, gedroogd en opnieuw gesmolten worden. Het basismateriaal wordt dan opnieuw aan elkaar geregen tot lange plastic draden. Van zodra die droog zijn, snijdt een machine die opnieuw in kortere stukjes. De korrels of “recyclats” zijn dus herwerkt tot een draad die op grote spoelen wordt gezet. Zo dienen ze voor de fabricatie van textiel.

Een Audi A3 bevat meer dan 100 PET-flessen

Audi recycleert tot 45 PET-flessen van 1,5 liter om één zetel te bekleden, dat is goed voor 89% van het gebruikte textiel. De afwerkingsgraad, zowel uiterlijk als qua gevoel, is onberispelijk en valt nauwelijks te onderscheiden van klassieke materialen.

Voeg daar nog eens 62 PET-flessen aan toe voor de vloerbedekking van de nieuwe A3 en we krijgen een totaal van ongeveer 100 gerecycleerde flessen. Dat is een mooie toevoeging op de herbruikbare materialen die al aanwezig waren in de wagen: isolatiemateriaal, schokdempers, zijbekleding van de bagageruimte, de laadvloer...

Audi zet de duurzame (r)evolutie verder met de recyclage van plastic flessen

Missie 100%

Audi wil zetels nog beter gaan bekleden met 100% gerecycleerd materiaal. “Een onderlaag van recyclage-stof vastplakken aan een superieure bovenlaag in gerecycleerd materiaal, dat is momenteel dé uitdaging. We proberen nu een oplossing te vinden om dit te vervangen door recycleerbaar polyester,” zegt Ute Grönheim, verantwoordelijke materiaalontwikkeling in de textielafdeling van Audi. “Ons doel is om heel de zetel uit herbruikbare materialen te fabriceren, zodat die nadien helemaal kan gerecycleerd worden. Daar zijn we bijna.”

In afwachting van de volgende modellen heeft de Audi A3 al textiel varianten op basis van gerecycleerd plastic: staalgrijs, Plus of een nog meer exclusieve tint voor de S line afwerking. Een ding is zeker: in deze cyclus komt alles terug.