Minder plastic in het water dankzij Audi en CLEAR RIVERS

Minder plastic in het water dankzij Audi en CLEAR RIVERS

Audi Magazine

Audi wil onze planeet helpen door zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Het bedrijf wil hierbij verder gaan dan zijn hoofdactiviteit, en ingrijpen waar mogelijk. Zo heeft het merk met de vier ringen een innovatieve opstelling geïnstalleerd om watervervuiling tegen te gaan. Een succesvol initiatief dat gelanceerd werd in Brussel, en zich stilaan verspreidt naar andere steden.

Minder plastic in het water dankzij Audi en CLEAR RIVERS
De industrie is een van de oorzaken van de klimaatverandering

“De industrie is een van de oorzaken van de klimaatverandering. Daarom speelt ze ook een sleutelrol bij het oplossen van het klimaatprobleem.” Deze vaststelling is duidelijk en komt van Dr. Rüdiger Recknagel, Chief Environmental Officer bij Audi en Managing Director van de Audi Environmental Foundation. Hij kreeg onlangs de kans om met activist Sebastian Copeland te spreken. Dankzij talrijke reizen naar de Noordpool kon hij Dr. Recknagel met concrete voorbeelden tonen hoe dringend de aanpak van het milieuprobleem is, en hem bevestigen dat bedrijven een verschil kunnen maken. We moeten daarom snel handelen. En Audi moet een van de speerpunten zijn in deze strijd.

Het merk met de vier ringen wil waar mogelijk een bijdrage leveren. De eigen productie pakken we aan via het Mission: Zero programma, en we vergroten het aantal projecten via de Audi Environmental Foundation, die ondertussen al 12 jaar actief is. Een van de succesvolle initiatieven gaat over schoon water.

Samenwerken om de planeet te redden
Pak het probleem bij de bron aan

Pak het probleem bij de bron aan

Iedereen weet dat er te veel afval in de oceanen zit. Maar voordat het naar de diepte zakt, kan dit afval - of in ieder geval een deel ervan - mogelijk nog worden geborgen. Volgens statistieken bevindt meer dan 98% van het afval in rivieren zich binnen de eerste meter onder het oppervlak, en voor het grootste deel zelfs maar 50 cm diep. Afval dat ook door België stroomt, in kanalen en rivieren. Maar hoe kunnen we dit stoppen?

Audi en CLEAR RIVERS werpen een dam op

Audi en CLEAR RIVERS werpen een dam op

In samenwerking met Audi Brussels en de haven van Brussel installeerden de Audi Environmental Foundation en haar partner CLEAR RIVERS in maart 2019 een afvalvanger in de haven van Brussel. In dit opvangbassin belandt drijvend afval in een net, waar het wordt vastgehouden om te voorkomen dat het opnieuw in het water terechtkomt. Zo belandt er geen plastic via het kanaal in de oceaan. Deze afvalvanger wordt twee keer per week geleegd en de gemiddelde ingezamelde hoeveelheid is één kubieke meter per maand. Een mooi resultaat!

Afval wordt ingezameld en gerecycleerd

Afval wordt ingezameld en gerecycleerd

Om consequent te handelen, wordt dit afval niet ergens anders weggegooid. Waar mogelijk wordt het plastic gerecycleerd om het een tweede leven te geven. Op dit moment wordt het met name gebruikt voor het maken van banken voor verschillende Audi fabrieksterreinen, of hergebruikt in Rotterdam, een andere stad waar een afvalvanger is geplaatst. Daar werd het plastic gebruikt als belangrijkste materiaal voor de aanleg van een drijvend park van 140 vierkante meter: een structuur die plaats biedt aan mos en bomen van enkele meters hoog. Hun wortels groeien door de open blokken heen, tot net onder het wateroppervlak. Een ideale ruimte voor de ontwikkeling van algen en andere waterplanten.

Een project dat doorsijpelt naar andere landen

Een project dat doorsijpelt naar andere landen

Na de bemoedigende resultaten van de afvalvangers vindt dit project zijn weg naar andere bestemmingen. Na Brussel en Rotterdam is er een derde afvalvanger geplaatst in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Dankzij deze wordt de Donau elke dag een beetje schoner. Wat wordt de volgende rivier die ervan kan genieten dankzij Audi en CLEAR RIVERS?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels