Technologie zorgt voor meer veiligheid

Technologie tilt veiligheid naar een hoger niveau

Audi Magazine

Bij een wagen is veiligheid net zo belangrijk als plezier of comfort. Tegenwoordig wordt elk Audi model steeds veiliger en elke dag verschijnen er nieuwe innovaties, die binnenkort ook in uw wagen aanwezig kunnen zijn.

Autorijden draait om genieten, en tegelijkertijd bewust blijven van het potentiële gevaar rondom ons: andere voertuigen, de staat van de weg, de weersomstandigheden of ... wijzelf, als bestuurders. Om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen, zijn vandaag talloze rijhulpsystemen verkrijgbaar bij Audi, als standaarduitrusting of optie. Daarnaast bestaan er talloze applicaties voor smartphones die uw veiligheid in het verkeer kunnen verhogen.

Technologie tilt veiligheid naar een hoger niveau
De smartphone: liefst zonder handen

De smartphone: liefst zonder handen

Uw smartphone kan uw veiligheid verhogen, op voorwaarde dat u hem niet vasthoudt. Vandaag wordt alles eraan gedaan om te zorgen dat u onderweg niet wordt afgeleid door uw mobiele telefoon. Verbind hem via USB of Bluetooth met uw wagen en bedien hem via het touchscreen of uw stem, bijvoorbeeld met het MMI-systeem van uw Audi. Wilt u nog verder gaan? Sommige apps voorkomen letterlijk dat u uw smartphone vastneemt. Freedrive beveelt u bijvoorbeeld om uw smartphone neer te leggen en zwijgt pas als u dat ook effectief hebt gedaan. Het Belgische bedrijf DBT Logistics heeft dit op al zijn vrachtwagens geïnstalleerd. Nog een interessante app: In-Traffic Reply, waarmee uw smartphone een automatisch antwoord stuurt naar mensen die u proberen te contacteren. Eenvoudig en praktisch.

Er bestaan ​​ook gsm-blokkers. SafeDrivePod, ontwikkeld in Nederland, is een klein apparaatje dat u in de wagen vastkleeft. Vervolgens verbindt u dit via Bluetooth met uw smartphone met de bijbehorende app. De pod stuurt een draadloos signaal om te controleren of de wagen in beweging is. Als de app detecteert dat u aan het rijden bent, dan blokkeert deze de toegang tot alle andere apps op uw smartphone. U kunt alleen nog handsfree bellen of het navigatiesysteem gebruiken. Een zeer doeltreffende oplossing.

Emergency Assist: uw Audi waakt over u

Emergency Assist: uw Audi waakt over u

In slaap vallen achter het stuur vormt een potentieel gevaar onderweg. Om dit sneller te detecteren, biedt Audi Emergency Assist aan.

In zo’n gevaarlijke situatie neemt dit slimme systeem de controle over de wagen over en remt het automatisch, tot de wagen tot stilstand komt. Emergency Assist bewaakt de stuuractiviteit van de bestuurder. Als het systeem detecteert dat de bestuurder niet meer actief is, spoort het hem aan om de controle over de wagen weer over te nemen via visuele en akoestische waarschuwingen en remstoten.

Bij de eerste krachtige remstoot worden de alarmknipperlichten geactiveerd om het omringende verkeer te waarschuwen. Als de bestuurder ondanks de waarschuwingen inactief blijft, brengt Emergency Assist de wagen tot stilstand en wordt de parkeerrem ingeschakeld. De bestuurder kan Emergency Assist op elk moment uitschakelen door het stuur te bewegen, het rem- of gaspedaal in te trappen of door de actieve rijbaanassistent of adaptive cruise control uit te schakelen.

Dronken achter het stuur? Uw zetel merkt het!

Dronken achter het stuur? Uw zetel merkt het!

In Japan zijn sommige wetenschappers bezorgd dat een camera niet de beste oplossing is om een dronken bestuurder te detecteren. Daarom ontwikkelen ze een nieuwe oplossing op basis van bewegingssensoren die in de zetels ingebouwd kunnen worden. Deze zijn al in staat om de hartslag en ademhalingsfrequentie te detecteren, alsook of de bestuurder naar links of naar rechts leunt. Factoren die over het algemeen wijzen op vermoeidheid, maar ook op dronkenschap. Om concrete resultaten te krijgen na de testfase, gaan de onderzoekers deze technologie nu ook integreren in echte autostoelen. Wordt vervolgd.

Talloze rijhulpsystemen bij Audi

Talloze rijhulpsystemen bij Audi

Al deze apps en innovaties kunnen het uitgebreide aanbod rijhulpsystemen van Audi aanvullen. Het merk met de vier ringen heeft er ondertussen al tientallen ontwikkeld, die allemaal blijk geven van toptechnologie. Een paar voorbeelden:

- Het Active Lane Departure Warning System houdt via een camera de rijstrookmarkeringen continu in het oog tijdens het rijden, om ervoor te zorgen dat de wagen op zijn rijstrook blijft.
- De Audi Pre Sense 360˚® detecteert gevaren rondom de wagen met behulp van sensoren die afstanden tot 75 meter kunnen scannen.
- Dankzij Crossing Assist kan uw Audi u waarschuwen voor mogelijke zijdelingse aanrijdingen bij het naderen van een kruispunt.

Deze lijst is zeker niet volledig en zal in de zeer nabije toekomst blijven groeien. Veiligheid staat immers centraal in het ontwerp van alle Audi modellen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels