Pure Plants. Loepzuiver design

Plantensculpturen die de lucht zuiveren

Audi Magazine

Het Spaanse External Reference is een bijzonder architectenbureau, dat de grenzen doorbreekt tussen kunst, architectuur en design. Eén van hun nieuwe projecten is Pure Plants, plantensculpturen die de omgevingslucht zuiveren. Zo’n innovatief idee rond luchtfiltering zien we ook bij het merk met de vier ringen, met name de Audi Urban Purifier.

Plantensculpturen die de lucht zuiveren
Tijdens de Barcelona Design Week 2023 in oktober

Tijdens de Barcelona Design Week 2023 in oktober presenteerde External Reference, geleid door Carmelo Zappulla, de collectie Pure Plants. Deze 3D-geprinte plantensculpturen kwamen er op basis van onderzoek naar design en nieuwe materialen. Niet alleen zijn dit knappe designobjecten, ze zijn ook in staat om CO₂, stikstofoxiden (NOx) en vluchtige organische stoffen (VOC) te absorberen en te neutraliseren, zowel binnen- als buitenshuis.

Positieve impact op het milieu

Positieve impact op het milieu

De productie van de Pure Plants wordt gerealiseerd door partnerbedrijf LaMáquina, dat innovatieve en duurzame 3D-printoplossingen ontwikkelt voor de architectuur- en designsector. De inspiratie hiervoor werd gehaald uit een project uit 2020 van External Reference en LaMáquina: een 3D-geprinte kerstboom, gemaakt op basis van het intelligente materiaal PURE.TECH, die via fotolyse meer dan 15 kg CO₂ per jaar kan opnemen. Voor de productie wordt een bioplastic polymeer gebruikt, gemaakt van maïsdextrose (suiker). De gerealiseerde 100% natuurlijke minerale verbinding kan de belangrijkste broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer opvangen. Door PURE.TECH op grote oppervlakken toe te passen, kan een positieve impact op het milieu gerealiseerd worden. Verschillende onderzoeken en certificeringen bewijzen de doeltreffendheid van PURE.TECH: 1.000 m2 van dit product kan dezelfde absorptie realiseren als 8 bomen ouder dan 30 jaar. Het materiaal wordt bovendien vervaardigd met een lage CO2-voetafdruk, om efficiëntie gedurende de volledige levenscyclus te garanderen, en kan volledig gerecycleerd worden.

Biomimicry

Biomimicry

De huidige Pure Plants-familie bestaat uit plantensoorten met verschillende vormen en kleuren, waarvoor de ontwerpers de principes van biomimicry volgen. Bij deze wetenschap worden natuurlijke vormen, processen en ecosystemen geïmiteerd, met het oog op duurzame menselijke toepassingen. Zo is de ingewikkelde geometrie van de Pure Plants geïnspireerd door natuurlijke patronen van bladeren langs de stengel. De sculpturen zorgen voor een vleugje natuur in elke ruimte en vervullen hierbij de primaire functie van planten: CO₂-absorptie. De Pure Plants-serie omvat 17 verschillende maten en designopties, en werkt zonder elektriciteit of chemische toepassingen.

Audi Urban Purifier

Audi Urban Purifier

Ook bij Audi zien we een vergelijkbare vorm van passieve filtering met de Audi Urban Purifier, een pilootproject op 100% elektrische Audi modellen. Dit systeem wordt geïntegreerd in het luchtkanaal van de wagen, vóór de radiator. Tijdens het rijden filtert de Audi Urban Purifier de lucht dankzij de beweging van de wagen: de lucht gaat door dit filtersysteem, dat zelfs de kleinste deeltjes opvangt. Deze worden vastgehouden, terwijl de lucht erdoor kan blijven stromen. Ideaal voor stedelijke omgevingen, waar de vervuiling door fijn stof hoog ligt.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels