Op reis met de Audi e-tron: tips en tricks

Op reis met de Audi e-tron:
tips en tricks

Audi Magazine

Op reis vertrekken met een elektrische wagen opent een hele nieuwe wereld. De stilte tijdens het rijden, de krachtige aandrijving en het bewuster omgaan met het klimaat maken reizen met de Audi e-tron erg aantrekkelijk.

Om aan te tonen dat het mogelijk is om ver op reis te gaan met een elektrische wagen en om het bereik van de e-tron te testen, zijn we van België naar de noordpoolcirkel gereden. Onze reis van 6.694 km toverde ons van elektrische ‘groentjes’ tot 'experts'. Benieuwd naar onze tips en tricks? Lees dan verder, zo bent u helemaal klaar voor uw volgende trip.

Op reis met de Audi e-tron: tips en tricks
Ontdek een nieuwe manier van reizen

Ontdek een nieuwe manier van reizen

In het begin kan deze elektrische wereld er misschien wat ingewikkeld of angstaanjagend uitzien, maar dat is het niet. Men is nooit te oud om te leren en u zal snel de verschillende manieren van opladen en het gebruik van de juiste kabels onder de knie krijgen.

Afhankelijk van het laadstation dat u kiest, verschilt de oplaadsnelheid. De Audi e-tron accepteert laadsnelheden tot 150 kWh, waardoor de batterij in ongeveer 20 minuten van 20% tot 80% wordt opgeladen. Dit maakt de stoptijd zeer aanvaardbaar en ideaal om ondertussen een pauze te nemen. Er bestaan nu al snelladers die tot 350 kWh gaan, wat aangeeft naar hoe snel het opladen in de toekomst zal evolueren, wanneer elektrische wagens dit soort laadvermogen zullen kunnen verwerken.

Ontdek de laadmogelijkheden
De recuperatie is fantastisch

De recuperatie is fantastisch

Het zal u verbazen hoeveel de Audi e-tron kan recupereren tijdens het rijden. Het energierecuperatiesysteem draagt tot 30 procent bij aan het rijbereik van de elektrische SUV. Bij afdalingen laadt de batterij automatisch op, wat een groot voordeel is in een bergachtige omgeving. Om een maximale recuperatie te krijgen tijdens het rijden gebruikt u best de automatische freewheelrecuperatie via de Predictive Efficiency Assist.

Zo zal de wagen op een zeer gecontroleerde manier versnellen en remmen, waardoor plotselinge schommelingen in het verbruik worden voorkomen. De Audi e-tron begint ook automatisch te recupereren bij het naderen van een rotonde of een kruispunt, zodat u ook in een stedelijke omgeving de batterij kan sparen. De bestuurder kan altijd zelf de mate van recuperatie tijdens het freewheelen kiezen (drie standen) door gebruik te maken van de schakellepels aan het stuur.

Download de MyAudiApp

Download de MyAudiApp

De MyAudiApp is uw vriend. Deze app verbindt de Audi e-tron met uw smartphone en maakt het mogelijk de wagen op afstand te vergrendelen en ontgrendelen, de klimaatregeling te activeren en de status van de batterij controleren. De oplaadstatus van de wagen is heel gebruiksvriendelijk, want zo kan u tijdens het opladen een pauze nemen en het oplaadproces van op afstand volgen. Vaak was de wagen ons voor en was onze koffie zelfs nog niet op.

U kan steeds gebruik maken van de MyAudiApp om te controleren of de deuren vergrendeld zijn en de standverwarming en -koeling te programmeren. Ook bleef de applicatie goed werken via het mobiele netwerk in alle landen. Geen zorgen dus als u naar verschillende landen reist.

Meer over myAudi
Snelheid is belangrijk.... (maar niet altijd!)

Snelheid is belangrijk.... (maar niet altijd!)

Net zoals bij een benzine- of dieselwagen heeft de snelheid een enorme impact op het verbruik. Hoe sneller u rijdt, hoe meer het van de batterij vraagt en hoe kleiner het bereik wordt. In Noorwegen zijn de meeste wegen beperkt tot 80 km/u, waardoor we zelfs een uitstekende actieradius van 401 km haalden.

Langs de andere kant maakt snelheid niet veel uit als u toegang heeft tot snelladers die de wagen op volle snelheid opladen (150 kWh voor de Audi e-tron). De netwerken in Noord-Europa zijn goed uitgerust, zodat men zich eigenlijk geen zorgen moet maken. Wij waren eerst wat voorzichtig omdat we een lange rit voor de boeg hadden, maar uiteindelijk bleek dat we vooral stopten omdat wij een pauze wilden en niet omdat de wagen moest worden opgeladen.

Plan vooraf

Plan vooraf

Voor u aan een lange reis begint is het handig om een idee te hebben waar de wagen kan opgeladen worden. Het is niet nodig om de reis tot in het kleinste detail te plannen, maar het is aan te raden om op voorhand een algemeen idee te hebben of er voldoende oplaadpunten op de weg liggen. Vooral in Midden- en Noord-Europa is er een uitgebreid netwerk. Probeer pauzes rond oplaadpunten te plannen en laad de wagen op wanneer u kan en niet wanneer het moet.

A Better Routeplanner is een handige website om een route te plannen. Hier kan het automodel gekozen worden, het gemiddelde verbruik, de maximale snelheid en andere milieuparameters die het verbruik kunnen beïnvloeden. Aangezien de berekeningen wat streng zijn, raden we aan om het referentieverbruik met 10% te verlagen.

Ook de maximale snelheid heeft een behoorlijke impact, dus als u weet dat u niet op snelwegen gaat rijden, zorg er dan voor dat u dat nummer ook bijwerkt. Men kan ook een oplaadnetwerk als favoriet instellen. De website zal deze dan gebruiken wanneer mogelijk.

Gebruik A Better Routeplanner
Abonneer u op een oplaadnetwerk

Hou uw zitvlak warm...

De verwarming in de wagen vraagt veel van de batterij, dus probeer deze te vermijden om actieradius te besparen. Een betere optie is om de zetelverwarmers te gebruiken, die bestuurder en passagier individueel kunnen instellen. Dit verbruikte tijdens onze rit veel minder energie dan de volledige wagen op te warmen, wat een groot verschil kan maken bij lange afstanden. U kan ook de functie voorverwarmen/voorkoelen met het tijdstip van vertrek dat u op voorhand instelt, wanneer de wagen nog met het laadstation is verbonden.

Abonneer u op een oplaadnetwerk

Er bestaan verschillende oplaadnetwerken met elk hun eigen oplaadstations. Wij maakten gebruik van Audi charging, die ons een uniforme toegang gaf tot een groot netwerk van laders van 500.000 openbare laadpunten in 27 Europese landen.

Ontdek Audi charging
Neem tijd en geniet!

Neem tijd en geniet!

Elektrisch reizen is een andere manier van reizen. U reist misschien wat langzamer, maar dat betekent ook meer genieten. Als het de allereerste keer is, bent u zoals wij misschien wat nerveus bij het opladen. Aan het begin van onze reis vroegen we ons soms af of we het wel zouden redden tot de volgende oplaadbeurt. In werkelijkheid zijn er genoeg laders onderweg en vindt u zelf hotels met hun eigen laadstations.

Als u op zoek bent naar accommodatie, controleer dan of er hotels in de omgeving zijn met eigen oplaadmogelijkheden. Bij Booking.com kan dit zelfs als een vereiste aangevinkt worden. In de Lofoten verbleven we in hotels van Classic Norway omdat ze allemaal hun eigen oplaadpunten hadden, die hotelgasten gratis mogen gebruiken. Het is aangenaam om wakker te worden met een opgeladen wagen . Hoe vaak vindt men hotels die 's nachts de brandstoftank vullen?

Classic Norway Hotels
Gebruik de voordelen van elektrisch reizen

Gebruik de voordelen van elektrisch reizen

Omdat het nog vrij nieuw is en overheden wereldwijd het gebruik van elektrische wagens willen verhogen, zijn er voorlopig veel voordelen voor EV-gebruikers. Op verschillende plaatsen krijgt men toegang tot speciale parkeerplaatsen en in Oostenrijk mag men op sommige wegen sneller rijden dan een benzine- of dieselwagen. Als u naar Noorwegen reist, raden we u aan om uw elektrische wagen te registreren. Dan hoeft u geen tol betalen. Hiervoor kan u een account aanmaken op Euro Parking Collection plc. Dan voegt u uw wagen toe en dient u vervolgens een aanvraag in voor ‘environmental differentiation’. Om deze milieudifferentiatie aan te vragen, dient u een foto van het conformiteitsattest of het kentekenbewijs te uploaden.

Bovendien zijn sommige ferry’s er twee keer zo goedkoop en kan u gebruik maken van de busbaan als u met minstens twee personen in de wagen zit.

Euro Parking Collection plc

Veel plezier op reis! De stilte tijdens het rijden is een magisch gevoel en iets dat u nooit meer zal willen afgeven.

Lieselot De Brauwer en Nico Babot zijn een schrijfster en fotograaf die uitzonderlijke reisbestemmingen in de kijker zetten. Ontdek hun werk op Nico Babot Photography en theworldisacircus.com.