De Audi Q8 e-tron edition Dakar, geïnspireerd op de woestijnrally

Geïnspireerd door de woestijn:
de Audi Q8 e-tron edition Dakar

Audi Magazine

De prestaties van de Audi RS Q e-tron en zijn elektrische aandrijving tijdens de Dakar Rally zijn nu al legendarisch. Dus besloot Audi zich erdoor te laten inspireren om u een exclusieve versie van deze topper uit het elektrische gamma voor te stellen. Hier is de Audi Q8 e-tron edition Dakar. Uw toekomstige compagnon de route?

Geïnspireerd door de woestijn: de Audi Q8 e-tron edition Dakar
De woestijn trotseren met een elektrische aandrijving?

De woestijn trotseren met een elektrische aandrijving? Audi aarzelde geen seconde om de uitdaging aan te gaan met de Audi RS Q e-tron. Een revolutionair model dat Audi in de schijnwerpers wil zetten én tegelijkertijd een extraatje voor fans die hun rijplezier op alle terreinen willen opdrijven. Daarom biedt het merk met de vier ringen een exclusieve versie van een van zijn modellen aan, onder de naam Audi Q8 e-tron edition Dakar. Opgelet, woestijnrallyfans!

Een avontuurlijke look

Een avontuurlijke look

Sportiviteit, kracht en uithoudingsvermogen: de rallykwaliteiten van de Audi Q8 e-tron edition Dakar zijn meteen zichtbaar. Te danken aan zijn gespierde looks, met een verhoogd chassis en bredere wielkasten. In combinatie met de aanrijhoek van 20 graden en de afrijhoek van 26 graden is deze elektrische SUV goed gewapend om zich op licht offroadterrein te wagen.

Om zijn imposante verschijning compleet te maken, bestaat er voor de Audi Q8 e-tron edition Dakar een uniek stickerpakket. Vertrekkend van de koetswerkkleur Mythos Black metallic krijgt de wagen een gedeeltelijke opsmuk. Die bedekt doelgerichte delen van de buitenkant en accentueert onderdelen als de portieren, de contouren van de tuimelpanelen en die van de koplampen. Om de exclusiviteit nog verder te verhogen, staat het speciale modelnummer in matte letters op de D-stijl en is dit model beperkt tot 99 stuks.

Geleverd met ... acht banden

Geleverd met ... acht banden

De Audi Q8 e-tron edition Dakar is ontworpen voor alle soorten terrein, van rotsachtig tot stedelijk, en wordt geleverd met twee bandensets – aan u de keuze. Voor stads- en zomergebruik zijn de 20” banden met hun aantrekkelijke 5-spaaks S-design ideaal. Om elke ondergrond het hele jaar door aan te kunnen, mag u vertrouwen op General Grabber AT3 terreinbanden. Die bieden betere grip op gravel, rotsen en sneeuw. Reken op het speciale profielpatroon voor een verbeterde acceleratie, remvermogen en zijdelingse controle – en dat allemaal terwijl de banden zichzelf reinigen bij rijden op een modderig wegdek.

Qua prestaties accelereert de Audi Q8 e-tron edition Dakar van 0 naar 100 km/u in 5,8 seconden op standaardbanden, of 5,9 seconden op General Grabber AT3 terreinbanden. Dat is te danken aan de krachtige batterij, gebaseerd op die van de Audi Q8 55 e-tron quattro, met een nettocapaciteit van 106 kWh (114 kWh bruto), alsook twee motoren die 300 kW in boostmodus en 664 Nm koppel leveren. Volgens de WLTP-norm bedraagt de actieradius 487 kilometer. Ideaal om uw horizon te verbreden, dus.

Exclusieve uitrusting

Exclusieve uitrusting

Om uw avonturen nauwkeurig te verlichten, is de Audi Q8 e-tron edition Dakar standaard uitgerust met hi-res Matrix LED koplampen. Voor een opvallende in- en uitstap is de ‘Dakar edition’ logoprojectie een echte blikvanger. Binnenin is het S line-interieur nu standaard: dat pakket omvat sportzetels met uitgesproken contouren, bekleed met Dinamica-microvezel en kunstleder. Daarnaast vindt u er een multifunctioneel lederen sportstuur, een elegante zwarte hemelbekleding, roestvrijstalen pedalen en een comfortabele centrale armsteun. Op technologisch vlak worden de MMI-schermen aangevuld met een head-up display, dat belangrijke informatie direct op de voorruit projecteert, zodat die voor de bestuurder lijkt te zweven. Ook nieuw is een scherm van het MMI-besturingssysteem dat informatie over de hellingshoek van de auto weergeeft. Om u helemaal onder te dompelen in de sfeer van Dakar, zijn er tot slot speciale thema-achtergronden voor de touchscreens, met effecten die variëren van woestijnstormen tot bandensporen en duinlandschappen.

Het kenmerkende Audi-DNA

Het kenmerkende Audi-DNA

Nog een laatste argument om de sterke punten van de Audi Q8 e-tron edition Dakar te benadrukken? Hij werd mee ontwikkeld door Carlos Sainz, tweevoudig winnaar van de woestijnrally en bestuurder van de Audi RS Q e-tron. Het eindproduct is voor hem dubbel en dik geslaagd: “De ervaring die we tijdens de Dakar hebben opgedaan, was doorslaggevend bij de ontwikkeling van de Audi Q8 e-tron edition Dakar. Dit unieke model is perfect voor wie ook buiten de geijkte paden elektrisch wil rijden.”

Fermín Soneira Santos, bij Audi verantwoordelijk voor de elektrische A-, B- en C-segmenten, omschrijft de Audi Q8 e-tron edition Dakar als “het typische Audi-DNA: degelijkheid, controle en connectiviteit in balans.” Net als de Audi RS Q e-tron symboliseert deze edition Dakar een avontuurlijke, grensverleggende spirit. Een definitie die bij u past?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels