De banden van elektrische wagens

Hebben elektrische wagens andere banden nodig?

Audi Magazine

In veel opzichten komen elektrische wagens overeen met modellen met een brandstofmotor. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen, en net die zorgen ervoor dat er specifieke eisen gesteld worden aan de banden van elektrische wagens.

Het almaar toenemende succes van elektrische wagens zorgt ervoor dat ook de bandenfabrikanten steeds meer research steken in de ontwikkeling van aangepaste producten. En dat is nodig, aangezien er een aantal belangrijke verschillen zijn waarmee rekening gehouden moet worden bij de keuze van de banden.

Hebben elektrische wagens andere banden nodig?
Gewicht en koppel

Gewicht en koppel

Een eerste belangrijk onderscheid tussen elektrische wagens en wagens met een brandstofmotor zit hem in het gewicht. Een elektrisch model is uitgerust met een zware batterij, en het toegenomen totaalgewicht zorgt voor extra slijtage aan de banden. Daarnaast beschikt een elektrische wagen tijdens het accelereren over instant koppel, wat de banden ook nog eens extra belast.

Het resultaat van deze beide factoren is dat banden tot 30% sneller kunnen slijten. Om dit te voorkomen, worden elektrische wagens voorzien van een speciaal type banden. Maar dat is nog lang niet alles waarin deze verschillen van banden van wagens met een verbrandingsmotor.

Speciale eigenschappen

Speciale eigenschappen

Ze zijn extra performant. In vergelijking met banden van wagens met een brandstofmotor zijn die van elektrische wagens aanzienlijk duurzamer. Het extra gewicht vraagt om banden die dit kunnen opvangen, bijvoorbeeld dankzij een verstevigde zijwand en een speciaal ontworpen loopvlak. Bovendien moeten de banden ook een zo kort mogelijke remweg kunnen garanderen voor de aanzienlijk zwaardere elektrische wagens.

Ze zijn zeer stil. Door het ontbreken van een verbrandingsmotor zijn elektrische wagens over het algemeen bijzonder stil. Dit betekent dat het voornaamste geluid eigenlijk het bandengeruis is. Daarom worden aan de banden zeer hoge eisen gesteld, zoals het absorberen van trillingen om het comfort van de inzittenden te garanderen.

Ze creëren minder weerstand. De rolweerstand van de banden heeft een rechtstreekse invloed op de actieradius van de wagen. Hoe minder weerstand, hoe verder gereden kan worden op één batterijlading. Daarom gaan fabrikanten spelen met o.a. de rubbersamenstelling en de structuur van de banden.

Voor uw Audi raden wij aan enkel te rijden op Audi Original banden, die u herkent aan de 'AO'-markering op de flank van de band. Deze voldoen aan de strengste kwaliteitseisen van het merk met de vier ringen op het vlak van veiligheid en baanvastheid, ook in extreme weersomstandigheden. Ze worden dan ook uitvoerig en streng getest, zowel door Audi als door de bandenproducent. Ontdek alles wat Audi Original banden onmisbaar maakt in deze video:

Bovendien worden deze banden uitgerust met specifieke velgen die gemaakt zijn om de weerstand te verminderen. Uw Audi verdeler adviseert u graag over onze complete wielensets, met banden en velgen die perfect zijn afgestemd op uw elektrische wagen.

Tips van Audi

Tips van Audi

Om u een uitstekende rijervaring in alle omstandigheden te garanderen, heeft Audi een aantal essentiële tips omtrent uw banden:

 1. Check de bandenspanning
  Banden die teveel of te weinig opgeblazen zijn, hebben een invloed op het rijbereik van uw elektrische wagen. Bovendien komen ze ook uw veiligheid niet ten goede. Controleer ze dus zeker één keer per maand, én voordat u op reis vertrekt.
 2. Gebruik aangepaste banden
  Wanneer uw elektrische wagen uitgerust is met het verkeerde bandentype, kunnen deze o.a. sneller slijten. Vertrouw daarom op uw Audi verdeler voor het wisselen en vervangen van uw banden.
 3. Grote of kleine bandenmaat?
  In principe bent u bij een elektrische wagen beter af met kleinere banden. Deze creëren immers minder wrijving met het wegdek en hebben een lager gewicht, wat zorgt voor een groter rijbereik.
 4. Uw rijstijl
  Net zoals bij wagens met een brandstofmotor is uw manier van rijden in grote mate bepalend voor de levensduur van uw banden. Als u het gaspedaal helemaal indrukt bij het vertrekken, mag u zich verwachten aan een regelmatige bandenwissel.
Welke banden kiest u best
00:00 | 00:00

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels