Achter de schermen van de Audi e-tron GT concept

De nieuwe Audi e-tron GT concept: uniek productieproces en opvallend eigen geluid

Audi Magazine

Sinds de introductie van de Audi e-tron, blijft Audi zijn productieniveau verhogen voor de ontwikkeling van zijn 100% elektrische gamma. Elk model vraagt om specifieke innovaties en technologische bekwaamheid. Terwijl de Audi e-tron GT concept zich voorbereidt op zijn marktintroductie, nodigen we u uit voor een kijkje achter de schermen van de assemblage en de creatie van zijn unieke geluidssignatuur. Een echte sprong voorwaarts.

De nieuwe Audi e-tron GT concept: uniek productieproces en opvallend eigen geluid
Made in germany

Made in Germany

De Audi e-tron GT concept is de eerste 100% elektrische Audi die in Duitsland wordt gebouwd – de productie van de Audi e-tron gebeurt van A tot Z in het Belgische Vorst. Voor de GT is het de historische Audi Böllinger Höfe-fabriek in Neckarsulm die met de eer gaat lopen. Om te voldoen aan de specifieke eisen van een elektrische productie, kreeg de productie-installatie die voorheen gereserveerd was voor beperkte oplages een volledige make-over. Ze werd uitgebreid, gemoderniseerd en getransformeerd – uiteraard met behoud van de ambachtelijke knowhow – en aangevuld met digitale processen en intelligente technologieën.

Factory in Germany

Om de nieuwe assemblagelijn optimaal uit te rusten, ontwierpen de productiemanagers de opstelling met behulp van virtual reality-software. Een volledig innovatief proces, dat het traditionele gebruik van een fysiek prototype vervangt – een primeur bij Audi.

Deze nieuwe assemblagelijn combineert zowel de knowhow van de Audi technici als het potentieel van geautomatiseerde productietechnologieën. Tien robots zijn verantwoordelijk voor de montage van de verschillende onderdelen van de wagen op een platform dat aan weerszijden bedienbaar is. Aan het einde van de lopende band komen de expertise en precisie van de Audi arbeiders aan bod. Hun missie: de opzetstukken monteren en de afwerking van het koetswerk in zijn geheel controleren. Een echte symbiose tussen mens en machine, om een perfect resultaat te verkrijgen vanuit elke hoek.

e-tron GT concept

This is the sound of ‘e’: unieke elektrische melodie

Het geluid van een wagen is een integraal onderdeel van zijn identiteit. In het geval van 100% elektrische wagens vraagt dat een creatief proces op zich, want dit type voertuig is van nature stil. Om de partituren voor de e-tron-reeks te schrijven, deed Audi een beroep op zijn eigen componisten: Rudolf Halbmeir en Stephan Gsell. In zijn vrije tijd schrijft Halbmeier zijn eigen liedjes, als geluidsingenieur bij Audi legde hij de basis van de melodie in GT mineur vast in zijn opnamestudio.

geluidslabo

Halbmeier is een virtuoos met veel instrumenten, maar toch vond hij de sleutel tot zijn compositie in een eerder onverwacht object. “Ik heb de viool, de elektrische gitaar en zelfs de didgeridoo geprobeerd, maar geen enkel geluid leek te kloppen. Toen kwam ik een stuk plastic pijp tegen dat in de tuin lag. Het was 3 meter lang en had een diameter van 80 millimeter. Ik bevestigde een ventilator aan het ene uiteinde en luisterde naar het geluid dat uit de andere kant kwam. Het was een heel specifiek en diep gegrom. Ik wist meteen dat ik de basis van mijn geluidssignatuur had ontdekt.”

Halbmeier, die u eigenlijk een beetje met een dirigent kan vergelijken, zette zijn werk vervolgens voort in het geluidslabo van Audi en in de wagen zelf, om zo dicht mogelijk bij de echte rijomstandigheden te komen. Tot slot – aangezien dit geluid de oren van élke bestuurder moet kunnen bekoren – werd specifiek in het geval van de Audi e-tron GT concept een panel van 130 automobilisten geraadpleegd.

e-tron GT concept

Een stevige basis, waarop Halbmeir kon voortbouwen om het geluid dat hij voor de wagen wilde produceren uiterst precies te definiëren. “We hebben bewust vermeden om een ​​verbrandingsmotor of een ruimteschip uit een sciencefictionfilm te imiteren”, zegt Halbmeir. “In plaats daarvan hebben we een sportief, royaal en gesofisticeerd geluid gecreëerd, dat ook helder en onderscheidend is. Het combineert bekende klankpatronen met nieuwe en futuristische elementen.”

Het resultaat: de geluidsbeleving in de Audi e-tron GT concept is uniek in zijn soort. Dankzij Audi drive select kunnen bestuurders zelfs de controle overnemen en spelen met de intensiteit ervan. Maar waarom krijg het geluid bij Audi eigenlijk zo veel aandacht? Omdat het bij Audi meer is dan alleen het geluid van een motor of een wagen. Het is de akoestische uitdrukking van sportiviteit en technologische vooruitgang – zeker in de wereld van elektrische mobiliteit.

Reserveer uw Audi e-tron GT

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels