Elektrisch rijden, iets voor u?

Bent u klaar voor de elektrische revolutie?

Audi Magazine

Het succes van elektrische auto's groeit, en de keuze wordt dus ook alsmaar groter. Maar net zoals bij elke andere grote overgang rijzen er ook enkele belangrijke vragen – waarschijnlijk dezelfde die u zich stelt. Audi geeft meer uitleg over de belangrijkste aspecten waar u rekening mee moet houden wanneer u een elektrische wagen wilt kopen.

Bent u klaar voor de elektrische revolutie?
Elektrisch rijden

Vermindering van de consumptie, de CO2-uitstoot en de geluidsoverlast ... Elektrisch rijden wint terrein door de vele voordelen. Maar is het een goede oplossing voor alle automobilisten? U stelt zich misschien die vraag omdat u vreest dat de autonomie niet volstaat, dat het opladen te moeilijk is, of dat de batterijen niet zo krachtig zijn als een verbrandingsmotor? Overweegt u echt om over te stappen op elektrisch? Lees dan zeker dit artikel om u te helpen bij uw keuze.

De batterij

De batterij: het vermogen beïnvloedt de prijs

De batterij is het eerste om onder de loep te nemen, zij bepaalt namelijk de autonomie van uw elektrische wagen. Het vermogen wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en staat voor de hoeveelheid energie die de batterij kan opslaan en aan de motor kan leveren. U kunt het vergelijken met de capaciteit van een brandstoftank. Sommige modellen bieden twee verschillende batterijgroottes. Bij de Audi Q8 e-tron hebt u de keuze tussen 106 kWh (Audi Q8 55 e-tron quattro) of 89 kWh (Audi Q8 50 e-tron quattro). Kijk wel uit: de batterij is het duurste element in de productie van een elektrische auto, de grootte heeft dus een grote invloed op de prijs.

Autonomie

Autonomie: meer dan genoeg bij Audi

Wanneer we het over de batterij hebben, spreken we natuurlijk over autonomie. Hoeveel kilometers kunnen ermee worden afgelegd? Kan ze gemakkelijk thuis worden opgeladen? Of onderweg? De Audi Q8 50 e-tron quattro (met een batterij van 89 kWh) kan 491 km rijden met één keer laden. Dat is de afstand van Knokke naar Frankfurt. Als u daarbovenop onze tips opvolgt, kunt u het maximale bereik halen.

Ontdek onze tips
Opladen

Opladen: snel en eenvoudig

Bent u vergeten om op te laden voor vertrek? Met Audi is dat geen probleem. Dankzij de Audi charging kan u een snellaadstation vinden op uw route. Daar kunt u in slechts 31 minuten uw autonomie opladen tot 80%. Dat is haast te weinig om rustig uw koffie op te drinken! Ook grote winkelketens als Ikea en Lidl bieden gratis oplaadmogelijkheden aan. Snelladen gebeurt op gelijkstroom (DC), maar kan enkel aan bepaalde openbare laadstations. De laadsnelheid is ook afhankelijk van de auto, maar voor de Audi Q8 e-tron is dat geen probleem. De Audi Q8 50 e-tron quattro heeft een capaciteit van 150 kW, de 55 e-tron quattro zelfs 170 kW.

Meer weten over onderweg opladen
Opladen thuis

Thuis of op kantoor kunt u opladen met wisselstroom (AC). De laadsnelheid is lager dan bij gelijkstroom, maar ook veel goedkoper, zeker als u hiermee een energie-overschot van uw zonnepanelen kunt vermijden.

Meer informatie over thuis laden
andere manier van leven

Elektrisch rijden: een andere manier van leven

Nog altijd geïnteresseerd in een elektrische auto? Inmiddels bent u al wat wijzer over de compatibiliteit van deze aandrijving met uw dagelijks leven. Een laatste tip: kiezen voor elektriciteit betekent kiezen voor nieuwe gewoontes. Als u de sprong waagt, moet u anders gaan denken over uw verplaatsingen. Een elektrische auto opladen is als een smartphone opladen: maak gebruik van elke mogelijkheid. Misschien kunt u opladen op het werk, tijdens het winkelen of zelfs wanneer u naar de bioscoop gaat. Geniet vervolgens van de gewonnen tijd en rijd naar waar u maar wilt.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels