Hoe verlengt u de levensduur van uw batterij?
Eenvoudige tips voor een lange batterijduur
Audi België Laden
Laadtips

Eenvoudige tips voor een lange batterijduur

Onze hoogspanningsbatterijen zijn het hart van elke elektrische wagen, en daarom worden ze ontworpen om premium kwaliteit, veiligheid en een lange levensduur te garanderen. Tijdens de looptijd zorgen normale verouderingsprocessen voor een vermindering van de batterijcapaciteit - de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen. Het goede nieuws: uw laad- en gebruiksgedrag heeft invloed op de levensduur van de batterij. Met een paar eenvoudige basisregels in het dagelijkse gebruik kunt u de batterijcapaciteit gedurende een lange tijd behouden. Zo blijft de originele autonomie lang bewaard en kunt u actief iets doen aan het waardeverlies van uw elektrische wagen.

Drie basisregels

Drie basisregels

Voor een langere batterijduur.

 1. Rijdt u voornamelijk korte afstanden? Audi adviseert om tot 80% op te laden voor dagelijks gebruik.
 2. Wilt u lange afstanden rijden? Om de maximale actieradius te bereiken, laadt u uw Audi op tot 100% en vertrekt u zo snel mogelijk. Als u uw Audi regelmatig tot 100% oplaadt en dus geen rekening houdt met regel 1, dan versnelt het verouderingsproces van de batterij en neemt de bruikbare capaciteit sneller af.
 3. Wilt u de levensduur van uw batterij zo goed mogelijk behouden? Het is aangeraden om bij het parkeren van uw wagen (indien u hem langere tijd laat staan) voor een laadniveau tussen 30% en 80% te gaan.

Uw wagen helpt u bij het zorgen voor de batterij

 
Korte afstand
(o.a. dagelijks woon-werkverkeer, winkelen)
Lange afstand
(o.a. vakantietrips, businesstrips, woon-werkverkeer)
Instelling laadbestemming
In de myAudi-app en in uw wagen kunt u eenvoudig een limiet definiëren voor de maximale batterijlading. U hoeft zich dan nergens meer zorgen over te maken.
Configuratie tot 80%
Audi raadt aan om vóór langeafstandsritten de laadbestemming op 100% in te stellen, om een zo groot mogelijke autonomie te bereiken.
Oplaadtimer
Met de oplaadtimer stelt u de exacte vertrektijd in, rechtstreeks in de wagen of comfortabel via de myAudi-app. Dit betekent dat het geautomatiseerde laadproces met een vooraf ingesteld batterijniveau zo dicht mogelijk bij de vertrektijd ligt. Daarnaast wordt de airconditioning van het interieur vóór vertrek op de gewenste temperatuur gebracht.
Preconditioning voor meer comfort
Stel vertrektijd in om wachttijd met een volle batterij te voorkomen
Routeplanning
Plan uw route met de e-tron routeplanner voordat u aan uw rit begint: de route houdt rekening met uw individuele actieradius en stelt passende laadstations voor.
Toepassing van de e-tron routeplanner indien nodig
Toepassing van de e-tron routeplanner aanbevolen
Rijmodus
De rijmodus "efficiency" zorgt voor een lager energieverbruik door een efficiënte rijstijl. Dit vermindert de elektrische en thermische batterijbelasting. Hierdoor blijft de batterijcapaciteit behouden.
Laadtips

Laadtips

 • Snelladen (High Power Charging > 100 kW) wordt vooral aanbevolen voor lange afstanden, niet voor dagelijks gebruik.
 • Met High Power Charging neemt de laadsnelheid af naarmate de laadstatus van de hoogspanningsbatterij toeneemt. Daarom kan een volledige lading van de hoogspanningsbatterij de totale reistijd verlengen. De e-tron Routeplanner ondersteunt u bij een optimale laadplanning.
Battery maintenance

 • Om de laadtijden tijdens een lange reis zo laag mogelijk te houden, valt de e‑tron Routeplanner indien nodig terug op de volledige batterijcapaciteit en beveelt een lading van meer dan 80% aan. Stel na een lange reis uw oplaaddoel voor uw dagelijkse ritten weer in op 80%.
 • Bij gebruik van de e‑tron Routeplanner met de Audi e‑tron GT* is de temperatuur van de hoogspanningsbatterij voorgeconditioneerd voor snel opladen, om zo de maximale laadsnelheid te bereiken.

* Verbruiks- en emissiecijfers: Gecombineerd elektriciteitsverbruik: 19,6-18,8 kWh/100 km (NEDC); 21,6-19,9 kWh/100 km (WLTP); Gecombineerde CO₂-uitstoot: 0 g/km.

Garantie en levensduur van uw batterij

Garantie en levensduur van uw batterij

Alle hoogspanningsbatterijen voor Audi plug-in hybrides en 100% elektrische modellen zijn ontworpen voor een lange levensduur. Audi biedt garantie gedurende acht jaar na de eerste levering of gedurende de eerste 160.000 kilometer - afhankelijk van wat eerst komt.

Meer over Audi Garantie
Bescherming van de batterij

Bescherming van de batterij

Meegeleverde buffers bieden extra bescherming voor uw hoogspanningsbatterij tegen onbedoeld, schadelijk overladen en diep ontladen.

 1. totale capaciteit (bruto)
 2. bruikbare capaciteit (netto)
 3. bescherming tegen overladen
 4. bescherming tegen diepontlading

De afbeelding is enkel ter illustratie.

Batterij

Batterij

De capaciteit van de hoogspanningsbatterij van een elektrisch aangedreven wagen wordt verdeeld in bruto en netto capaciteit. De bruto capaciteit beschrijft de volledige fysieke capaciteit van de hoogspanningsbatterij. Om deze te beschermen tegen zelfontlading, om de levensduur te verlengen en om de noodstartreserve te verzekeren, is de theoretisch beschikbare energie-inhoud echter technisch beperkt. Deze daadwerkelijk bruikbare energie-inhoud wordt nettovermogen genoemd.

De afbeelding is enkel ter illustratie. De batterijcapaciteit wordt weergegeven aan de hand van het voorbeeld van de Audi Q4 e-tron 40*.
*Verbruiks- en emissiewaarden: Gecombineerd stroomverbruik in kWh/100 km: 17,8-15,8 (NEDC) ; 19,9-17,0 (WLTP) ; gecombineerde CO₂-uitstoot in g/km: 0