Vergeet de CEO. Fidler is meer.

Audi Magazine

Uw wagen wordt steeds intelligenter. En hij is hoe langer hoe meer geconnecteerd. Door permanente internetverbindingen reageert de wagen steeds accurater op andere weggebruikers en objecten. De wagen wordt een slim onderdeel van een groter organisch netwerk van dynamische en intelligente voorwerpen. De mens zal dus beetje bij beetje zijn beslissingen en reacties uit handen geven. Wat betekent deze technologische revolutie van 'connected brains' en artificiële intelligentie voor managers buiten de autosector? Devin Fidler van Rethinkery Labs geeft ons zijn visie op de toekomst. Een gesprek.Als we vandaag denken aan de organisatie van een bedrijf, dan zien we een piramide met bovenaan één baas. In het model van de toekomst is de beslissingsmacht verspreid, voorspelt Devin Fidler, onderzoeker aan het Institute for the Future in Silicon Valley. Niet alleen over mensen, maar ook over slimme robots die voor elke taak de juiste talenten weten te vinden.

‘Het idee van een hiërarchische structuur met één chef aan de top is misschien niet de beste organisatiestructuur voor de toekomst’.

‘De organisatiestructuur van veel bedrijven is afgestemd op een manier van werken die onze tijd typeert: produceren op industriële schaal, met veel hiërarchie en bureaucratie.Nieuwe technologie maakt ons duidelijk dat er andere mogelijkheden zijn.’ Aan het woord is Devin Fidler, oprichter van Rethinkery Labs, een consultancybedrijf en onderzoekscentrum dat focust op de organisatiemodellen van de toekomst.

‘Het idee van een hiërarchische structuur met één chef aan de top is misschien niet de beste organisatiestructuur voor de toekomst. Als we echt het grootste talent op het beste moment willen, moeten we voor verschillende issues luisteren naar verschillende mensen. Als het om cybersecurity gaat, is de verantwoordelijke voor cybersecurity waarschijnlijk beter geplaatst om beslissingen te nemen dan de CEO. Vandaag maken technologie en terabytes aan data het mogelijk om voor een probleem dat opduikt bijna onmiddellijk de meest geschikte persoon te vinden die dat kan oplossen.

Vergeet de CEO. Fidler is meer.
systemen van de toekomst

Rethinkery Labs bouwt en test nieuwe organisatiemodellen die nagaan hoe de systemen van de toekomst er kunnen uitzien. Met als doel meewerken aan de transitie naar een economie die gebaseerd is op informatie en netwerken. Een resultaat van hun experimenten is Robomanager, een virtueel managementsysteem dat ingewikkelde taken automatiseert door ze in te delen in kleinere taken. Vervolgens verdeelt Robomanager microtaken via softwareplatformen om zo het perfecte team samen te stellen met talenten binnen en buiten het bedrijf. ‘In plaats van mensen die veel tijd spenderen aan het zoeken naar werk, gaan we naar een wereld waarin werk zoekt naar mensen.’ verklaart Fidler.

'In plaats van mensen die veel tijd spenderen aan het zoeken van werk, gaan we naar een wereld waarin werk zoekt naar mensen.'

Welke gevolgen heeft dat voor de manier waarop bedrijven omgaan met medewerkers?

‘Als je de geknipte persoon kunt selecteren uit miljoenen kandidaten en die op het perfecte moment in een proces kunt plakken, werk je zoveel beter. Nu onderbenutten we talenten, omdat ze met te veel andere dingen bezig moeten zijn. Beschouw jobs zoals we die vandaag kennen als containers, gevuld met een takenpakket dat moet gebeuren. We kunnen dat concept herdenken en uit die container de taken vissen waarin iemand uitblinkt. Als die persoon alleen hoeft te doen waarin hij of zij het best is, en dat op het juiste moment, spreken we van enorme verbeteringen.

Wie zorgt in een systeem waar medewerkers ad hoc ingeschakeld worden, nog voor innovatie en out of the box denken? Toch geen computerprogramma?

Een van de interessantste troeven van systemen die mens en machine doen samenwerken, is dat ze de sterktes van beide kunnen combineren. Als we bij Rethinkery Labs willen nadenken over hoe een sector er anders kan uitzien, zoekt ons softwaresysteem naar mensen die heel goed zijn in brainstormen, en huurt het hen in om hun ding te doen in digitale werkplaatsen. Vervolgens selecteren andere specialisten die goed zijn in analyse de ideeën en inzichten die het meeste potentieel hebben. Dat is toch beter dan altijd met dezelfde mensen werken die in een kantoor zitten met het bordje “Strategie” op de deur?’

BIO Devin Fidler

BIO Devin Fidler

  • Amerikaan, 41 jaar
  • Oprichter van Rethinkery Labs, dat de trends onderzoekt die bedrijven in de toekomst vormgeven
  • Verbonden als onderzoeker aan het Institute for the Future (IFTF) in Palo Alto (Silicon Valley)
  • Adviseert Fortune 500-bedrijven over de impact van technologie op de organisatiestructuur van de toekomst
  • Studeerde geschiedenis aan de universiteit van Colorado en economische ontwikkeling van groeilanden aan de universiteit van Boedapest