Nico Müller over de DTM 2020
“Ik zou liegen als ik zou zeggen dat een slechte dag me niks kan schelen”

Audi Magazine

Nico Müller is een gelukkig man. Sinds de start van het DTM-seizoen 2020 behaalde de Audi Sport-coureur vijf overwinningen en elf podia, op een totaal van zestien races. Nu het seizoen op zijn einde loopt, maakt de 28-jarige Müller – die overigens erg actief is op sociale media – de balans op. Hij vertelt openhartig over de gezonde concurrentie met teamgenoot Robin Frijns en zijn gezinsleven.

Nico Müller over de DTM 2020
Gedwongen moeten stoppen

Gedwongen moeten stoppen als je altijd de eerste wilt zijn, het moet voor elke racepiloot frustrerend zijn. De onverwachte onderbreking in de autosport deed de ene piloot al meer deugd dan de ander. Nico Müller, Audi Sport-coureur in de DTM, zit zeker in de eerste categorie. Zodra het kampioenschap hervat werd op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps, stootte de Zwitser door naar de eerste plaats in beide races.

Ook in de daaropvolgende weekends kon hij blijven lachen, want hij reeg de overwinningen en podia aaneen. Nu het seizoen ten einde loopt, is Müller dus al zeer tevreden. “Mijn team en ik behaalden vijf overwinningen en dat hadden er zelfs nog meer kunnen zijn. De resultaten spreken voor zich. Ik ben erg blij met de vooruitgang die we als team hebben geboekt. Iedereen is erg gemotiveerd en levert geweldig werk. En ik voel me uitstekend achter het stuur van mijn Audi RS 5 DTM. Hopelijk kan ik dit momentum in de toekomst voortzetten.”

Dergelijke resultaten doen natuurlijk deugd

Dergelijke resultaten doen natuurlijk deugd, vooral na de noodgedwongen pauze, die de start van de DTM enorm vertraagde. “Er is geen betere manier om terug op de piste te komen”, verheugt Nico zich, trots om de Zwitserse eer te verdedigen.

Maar is de balans echt perfect in evenwicht? Perfectionistisch als hij is, geeft de coureur toe dat de keren waarop hij naast het podium greep een schaduw werpen over zijn prestaties. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me niks kan schelen. Vooral de vijfde plaats op de Nürburgring was vervelend, maar technische problemen horen bij de autosport. Aan de andere kant maakten sommige van onze tegenstanders op de Lausitzring een slimmere bandenkeuze, gezien het wisselvallige weer. Dat kunnen toegeven is de eerste stap …” Müller heeft evenwel nog steeds het volste vertrouwen in zijn team. “We zijn vrij snel om de verbeterpunten te identificeren. En dat is belangrijk als we het overwicht willen behouden."

Gezonde en productieve competitie

Gezonde en productieve competitie

Dat de resultaten van Nico Müller zo goed zijn, is natuurlijk te danken aan zijn talent en zijn formidabele Audi RS 5 DTM van meer dan 600 pk – de absolute referentie dit seizoen. Maar er lijkt ook een andere factor een rol te spelen: zijn kameraadschap met teamgenoot en rivaal Robin Frijns, derde in het algemene klassement. “We hebben echt een geweldige band. Zoiets heb ik nooit eerder meegemaakt in mijn carrière, laat staan binnen hetzelfde team. We stimuleren elkaar enorm. Natuurlijk willen we allebei winnen, maar de sfeer blijft goed, zelfs als een van ons beiden verliest. Binnen het team hebben we elk onze eigen entourage, en degenen die het beste werk leveren, worden daar logischerwijze voor beloond. Naar mijn mening is dit een heel gezonde situatie. Ik ben ervan overtuigd dat Robin een van de beste rijders ter wereld is, en ben trots als ik hem kan verslaan. Maar ik ben ook blij voor hem als hij wint. Ik geloof dat onze goede relatie onze kwaliteiten versterkt. "

De te kloppen man?

De te kloppen man?

Aangezien hij dit seizoen lange tijd koploper was in de competitie, staat Nico Müller in de schijnwerpers. Hij is de facto de te kloppen man op het circuit. Hoe voelt hij zich daarbij? De piloot kaatst de bal terug. “Het gaat niet om hoe ik me voel. Voor mij is René [Rast], de titelverdediger, die nog steeds de te kloppen man is. Hij en zijn team hebben de afgelopen drie jaar indrukwekkend werk verricht en hij is dit seizoen een geweldige kanshebber voor de titel. Er kan nog veel gebeuren in de laatste race.”

Dichtbij familie en fans

Sinds het DTM-seizoen hervatte, kent Nico Müller alleen de vreugde van de overwinning. En eind augustus werd hij ook nog eens voor het eerst vader. Maar is hij zich bewust van de legende dat piloten die vader worden, langzamer zijn op de baan? “Ik heb van die mythe gehoord, maar ik denk dat we hebben bewezen dat het in mijn geval precies het tegenovergestelde is. Ik denk dat de komst van Fynn mij meer dan wat dan ook motiveert. Ik heb me nog nooit zo sterk gevoeld als vandaag – en ik ben erg dankbaar dat ik omringd ben door zo’n prachtige familie, die me volledig ondersteunt in mijn passie.” De autosport is thuis allesbehalve een taboe. “Vicky en mijn ouders, die naast de deur wonen, kijken altijd enorm uit naar de wedstrijden. Ze zijn waarschijnlijk zenuwachtiger dan ik! Een paar dagen nadien gaan we gewoonlijk nog eens met z’n allen samenzitten voor een nabespreking.”

Dichtbij familie en fans

De immer vrolijke Nico Müller deelt ook graag zijn dagelijkse leven met de fans. De Audi piloot is heel actief op sociale netwerken en maakte van de lockdown gebruik om zijn Driver's Diary te lanceren: korte video's waarin hij vertelt over zijn voorbereiding, zijn favoriete sporten, of zijn resultaten. Hij doet het met plezier, maar wil er ook niet in overdrijven. “Sociale media zijn uitstekende platformen om fans te informeren, hun enthousiasme voor de sport aan te wakkeren en onze passie met hen te delen. Actief zijn op sociale media betekent ook wel dat je bepaalde aspecten van je privéleven deelt. Ik probeer daarin een goede balans te vinden. Ik hoop dat mensen blij zijn met wat ze zien – en dat ze vooral uitkijken naar de volgende wedstrijd.”

Nu het seizoen bijna afloopt, is het duidelijk dat Nico Müller ook op de piste een prima campagne voert voor zijn discipline. Nu Audi al verzekerd is van de constructeurstitel, wordt het nog extra spannend tussen de Audi piloten onderling. Als Müller zijn verdiende titel krijgt op Hockenheim, zal hij sowieso niet de enige zijn die dat viert. Zijn teamgenoot, zijn familie, zijn online community … en natuurlijk Audi zelf zullen hem zeker feliciteren.

Bekijk de Driver’s Diary van Nico Müller

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels