Audi neemt deel aan virtueel
Formule E-avontuur

Audi Magazine

Een bikkelharde titelstrijd woedde er tussen Audi en de andere teams in de Formule E. Maar die moest plots worden onderbroken. Dus werd er een alternatief gezocht om de behoefte aan adrenaline en prestaties van piloten, constructeurs – en natuurlijk miljoenen fans – te vervullen. En zo staat elke coureur vandaag klaar op de startgrid ... in zijn living.

Audi vervangt racewagen door simulator in Formule E
Virtueel Formule E

Voor het zesde opeenvolgende seizoen in het Audi Sport Team ABT Schaeffler racen de onafscheidelijke Lucas di Grassi en Daniel Abt voor het eerst alleen. Sinds de start van de lockdown vervoegden de twee piloten hun families, respectievelijk in Sao Paulo in Brazilië en Kempten in Duitsland. Van daaruit nemen ze deel aan de ABB Formula E Race at Home Challenge, de ‘thuiswedstrijd’ van het Formule E-kampioenschap.

Een virtueel duel

Een virtueel duel

Racen op het web of via een console? Het is al jaren populair onder gamers. De vervanger voor het afgelaste Formule E-kampioenschap was dus snel gevonden. Sinds 18 april wordt er elke week een virtuele race georganiseerd in een van de gebruikelijke gaststeden voor de wedstrijd. Die variant vervangt natuurlijk niet het ‘echte’ kampioenschap, maar Audi, zijn piloten en hun concurrenten streven zoals altijd naar de eerste plaats. Dat staat garant voor spannende races, die fans live kunnen volgen op de FIA-website.

Het principe? De piloten rijden een kwalificatieronde voor ze deelnemen aan het ‘Royal Race’-systeem. In elke ronde gaat de laatste wagen eruit, tot er nog maar tien over zijn. Punten worden uitgedeeld volgens het bekende Formula E-systeem, dat punten toekent voor pole position en de snelste ronde.

FIA-website
Piloten en fans

Leuk voor piloten en fans

De piloten van Audi zijn alvast fan van dit alternatief. “Vroeger was mijn racesimulator meer een ‘speelgoedje’. Vandaag gebruik ik hem echt als racewagen”, vertelt Daniel Abt, die al zijn uitrusting zelf installeerde. “Op dit moment ben ik tegelijkertijd coureur, monteur en ingenieur", lacht de Duitser, die al online races won toen ze tijdens raceweekends met supporters werden georganiseerd.

“Het zijn momenteel voor iedereen moeilijke tijden. Het is geweldig dat we onze fans op deze manier wat actie en verstrooiing kunnen bieden”, zegt Lucas di Grassi, die sinds 2018 ook ambassadeur luchtkwaliteit is voor de VN. “Naast entertainment bieden, doen we ook iets voor het goede doel. De perfecte combinatie, volgens mij."

Racen voor het goede doel

Racen voor het goede doel

De georganiseerde races hebben ook als doel om geld in te zamelen voor UNICEF. De organisatie verdeelt de donaties vervolgens over een reeks projecten, die onder meer gezondheidswerkers voorzien van de nodige bescherming en thuisonderwijs organiseren voor kinderen die momenteel niet naar school gaan.

Voorbereiding

Een ideale voorbereiding op de terugkeer naar het circuit

Momenteel is het nog onmogelijk om de terugkeer van de Formule E naar het circuit te voorspellen. Maar door het elke week op te nemen tegen de beste piloten in de sport, houden Lucas di Grassi en Daniel Abt hun honger naar overwinningen zeker en vast in stand. En zijn ze klaar om Audi naar de top te katapulteren zodra ze weer achter het stuur van hun favoriete wagen mogen kruipen.