Formula E: sterk presterend Audi slechts mager beloond, podium voor Frijns

Audi Magazine

Met een snelste wedstrijdronde op vrijdag voor fabrieksrijder René Rast en een pole positie gevolgd door een tweede plaats op zaterdag voor Robin Frijns, die uitkwam voor klanteam Envision Virgin Racing, hebben de Audi e-tron FE07 afgelopen weekend bij de openingsmanche van het wereldkampioenschap FIA Formula E in Saudi-Arabië getoond dat ze uit het goede hout gesneden zijn.

Formula E: sterk presterend Audi slechts mager beloond, podium voor Frijns
openingsmanche voor seizoen 7

Het was inderdaad in Diriyah dat de openingsmanche voor seizoen 7 van de FIA Formula E plaatsvond, het eerste seizoen waarbij er een door de internationale automobielfederatie erkende wereldtitel – voor rijders en teams – wordt uitgereikt. Op enkele kilometers van de hoofdstad Riyad stonden er twee wedstrijden op het programma en die waren meteen goed voor een primeur, want voor het eerst werden de races verreden onder kunstlicht.

René Rast eindigde op een puike derde plaats bij de eerste kwalificatiesessie en maakte nadien wederom indruk door tijdens de eerste confrontatie over 45 minuten plus één ronde opnieuw te wedijveren voor de zege. Helaas kostte een neutralisatie precies op het ogenblik dat de Duitser zijn “attack mode” gebruikte hem meer dan waarschijnlijk een plaats op het ereschavot. “Ik ben een beetje ontgoocheld met deze vierde plaats, want er had meer ingezeten”, vertelde René Rast, die de snelste wedstrijdronde op zijn naam zette. “Ik was sneller dan leider Nyck De Vries en ik had nog meer energie dan hem. Helaas verscheen de safety car op het foute moment op de piste en daardoor kon ik niet gebruikmaken van mijn attack mode.”

Audi Sport ABT Schaeffler team

Op de andere e-tron FE07 van het Audi Sport ABT Schaeffler team betaalde Lucas di Grassi een hoge prijs omdat hij terechtkwam in de eerste kwalificatiegroep, een gevolg van zijn top 6-notering in de einduitslag van vorig jaar. Op een piste die bij elke passage sneller werd, moest de Braziliaan vredenemen met een 16e plaats op de startgrid. De kampioen uit 2017 toonde echter nog maar eens zijn vechtlust en zou uiteindelijk opklimmen tot de negende plaats, wat hem twee punten opleverde voor de tussenstand van het kampioenschap.

Robin Frijns

Robin Frijns kreeg op vrijdag de pechduivel op bezoek toen hij van de baan ging en daardoor niet kon deelnemen aan de kwalificaties. Hij nam zaterdag echter op gepaste wijze revanche in zijn Audi van klantenteam Envision Virgin Racing. De Nederlander pakte namelijk zijn allereerste pole positie in het kampioenschap. Met de steun van zijn Belgische ingenieur Bertrand Fermine verzekerde hij zich vervolgens van de zilveren medaille tijdens de tweede nachtrace, die werd stilgelegd na een zware crash van Alex Lynn, die gelukkig ongedeerd bleef.

Ook de andere Virgin Racing-rijder Nick Cassidy, die dit weekend debuteerde, kwam sterk voor de dag, maar hij zag op vrijdag zijn chrono geannuleerd worden vanwege het niet-respecteren van de gele vlaggen. Zaterdag reed hij zich echter opnieuw in de kijker met een fantastische vijfde plaats… die hij evenwel zou kwijtspelen na een straf vanwege een te hoge snelheid tijdens de neutralisatie. De Nieuw-Zeelander heeft echter zijn visitekaartje afgegeven, verlies hem dit jaar dus niet uit het oog!

Lees het inteview met Bertrand Fermine
De officiële Audi-rijders

De officiële Audi-rijders kenden eveneens een lastige zaterdag. Na een klein foutje tijdens zijn kwalificatieronde diende Lucas di Grassi te starten vanaf de 15e plaats. Dankzij een achtste plaats in de einduitslag pakte hij vier punten. Teamgenoot René Rast, de drievoudige DTM-kampioen die dit jaar zijn eerste volledige seizoen in de FIA Formula E afwerkt, had in de top 10 moeten eindigen nadat hij vanaf de 19e plaats was gestart. Helaas liep de Duitser een straf op omdat hij niet de mogelijkheid had om zijn tweede attack mode te activeren alvorens de neutralisatie van de race. “We weten dat we over een snelle wagen beschikken en dat we dit jaar voor de zege kunnen strijden”, besloot hij troostend.

De datum voor de volgende afspraak ligt reeds vast; de derde manche van het seizoen wordt verreden bij de E-Prix in Rome op zaterdag 10 april!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels