Formule E: di Grassi en Audi dicht bij een eerste overwinning

Audi Magazine

Zes weken na de seizoensopener in Saudi-Arabië, trok het wereldkampioenschap ABB FIA Formula E opnieuw naar het Europese vasteland voor de E-Prix van Rome. In de Eeuwige Stad kregen we een “double header” voorgeschoteld, met de derde en vierde manche van een seizoen dat ongelooflijk spannend belooft te worden. Wederom behoorden de vier Audi e-tron FE07 tot de snelste bolides van het veld. Net als in Diriyah hadden de vertegenwoordigers van het merk met de vier ringen het geluk echter niet aan hun zijde. Robin Frijns, die de derde plaats bekleedt in de tussenstand, wist in de Italiaanse hoofdstad de schade het best te beperken met de Audi van het Envision Virgin Racing team.

Formule E: di Grassi en Audi dicht bij een eerste overwinning
Op zaterdag lag Lucas di Grassi op koers om zijn eerste zege uit 2021 te pakken

Op zaterdag lag Lucas di Grassi op koers om zijn eerste zege uit 2021 te pakken toen een technisch probleem hem ertoe dwong zijn Audi e-tron FE07 aan de kant te zetten op slechts vijf minuten van de zwart-wit geblokte vlag. Een zware ontgoocheling voor de voormalige kampioen, maar ook voor het ganse Audi Sport ABT Schaeffler team. “Een technisch probleem zo dicht bij de finish, dat is lastig om te verteren”, erkende Lucas zaterdagavond. “Zowel voor mijzelf, als voor de monteurs, de ingenieurs, … We beschikten over de snelheid om te winnen. Ik heb enkele mooie inhaalbewegingen laten zien en ik heb bijna de ganse wedstrijd aan de leiding gereden. We gaan echter hard werken om sterker terug te keren.”

René Rast miste tijdens de kwalificaties een rempunt en moest de eerste van de twee wedstrijden dit weekend vanaf de 20e plaats aanvatten. De Duitser toonde echter zijn snelheid en deze van de Audi e-tron FE07 door op te klimmen tot de 6e plaats na een spectaculaire wedstrijd waarbij er ook enkele regendruppels vielen.

Op zondag zou het weer een hoofdrol spelen bij de kwalificaties.

Op zondag zou het weer een hoofdrol spelen bij de kwalificaties. Lucas di Grassi en René Rast slaagden er niet in om door te stoten naar de voorste gelederen en moesten op een doorweekte piste tevreden zijn met een respectievelijk 13e en 20e plaats. Zoals zo vaak in de Formule E bleek inhalen bijzonder moeilijk met heel wat duw- en trekwerk. Lucas di Grassi was een van de eerste slachtoffers toen hij aan hoge snelheid in de muur werd geduwd door Sébastien Buemi. Ook dit seizoen geven beide kemphanen geen duimbreed toe… Enkele minuten later was het René Rast die onzacht met de muur in aanraking kwam nadat hij de controle over zijn Audi e-tron FE07 verloor. Doordat de ophanging geraakt was bij een eerder incident, bleek deze nieuwe klap fataal en begaf de ophanging het. Kortweg, een dag om snel te vergeten voor Audi Sport ABT Schaeffler en team manager Allan McNish, ex-winnaar van de 24 Uur van Le Mans.

Met de privé-Audi’s die ingezet werden door Envision Virgin Racing

Met de privé-Audi’s die ingezet werden door Envision Virgin Racing, bevestigde Robin Frijns dat men dit jaar met hem zal moeten rekeninghouden door de eerste confrontatie als vierde te besluiten. De dag nadien moest hij, na een lastige kwalificatiesessie (19e plaats) vanwege de regen, achteraan het peloton starten. Voeg daarbij nog een straf omdat hij niet de kans kreeg om zijn “attack mode” een laatste keer te activeren voor een neutralisatie aan het einde van de race en u begrijpt dat de Nederlander, die ditmaal buiten de punten eindigde, meer dan blij was om zijn derde plaats in de voorlopige rangschikking te vrijwaren.

Zijn nieuwe teamgenoot Nick Cassidy

Zijn nieuwe teamgenoot Nick Cassidy, die debuteert in de Formule E, toonde eveneens dat de Audi e-tron FE07 uit het goede hout gesneden was door de pole te veroveren voor de race op zondag. De Nieuw-Zeelandse rookie verloor het voordeel van die goede uitgangspositie echter meteen toen hij bij de eerste remzone in de fout ging. Het ging nadien van kwaad naar erger: een crash na een aanrijding deed hem finaal een punt zetten achter zijn ambities.

Na vier wedstrijden

Na vier wedstrijden heeft het wereldkampioenschap ABB FIA Formula E in elk geval aangetoond dat ook dit seizoen enorm spannend zal worden. Het Envision Virgin Racing prijkt momenteel op een 4e plaats in de tussenstand, terwijl Audi Sport ABT Schaeffler 8e staat in de rangschikking bij de teams. Bij de rijders bekleedt Robin Frijns de derde plaats. In zijn eerste volledige seizoen staat René Rast momenteel 11e en daarmee gaat hij pechvogel Lucas di Grassi vooraf, die slechts 18e staat, maar duidelijk over de snelheid beschikt om vooraan het veld te strijden. Nick Cassidy (21e) pakte dit weekend zijn eerste punten dankzij zijn pole positie op zondag en aast eveneens op revanche.

Over minder dan twee weken trekt het wereldkampioenschap ABB FIA Formula E naar Spanje, waar op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia de volgende E-Prix gepland staat, wederom een “double header”. En ditmaal hopen de Audi-rijders hun goede vormpeil om te zetten in knappe resultaten!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels