24U van de Nürburgring:
Audi strandt op 15 seconden van de zege

Audi Magazine

De Groene Hel heeft haar naam alle eer aan gedaan. Het was drievoudig wereldkampioen Formule 1 Jackie Stewart die het circuit die naam schonk en de Nürburgring maakte dit weekend zijn reputatie waar.

24u Nurburgring
Audi 24u Nurburgring

Intense regen, nachtelijke duisternis, mist, inhaalbewegingen op wagens die soms flink trager waren… Er zullen op zaterdagavond ongetwijfeld heel wat verbaasde blikken zijn geweest bij zij die keken naar de tv-beelden van deze 48e editie van de 24 Uur van de Nürburgring, een race die door de coronacrisis uitzonderlijk verreden werd in de herfst. De onboard camera’s zorgden voor spectaculaire beelden van rijders die met uiterst beperkt zicht en schijnbaar zonder angst voor ongevallen aan snelheden van 250 km/u streden.

In normale omstandigheden wordt de 24 Uur van de “Ring” reeds beschouwd als een gevaarlijke race, maar ditmaal leek het meer weg te hebben van een Russische roulette. En al is iedereen het erover eens dat het de adrenaline is die dit type wedstrijd zijn legendarische status bezorgt, toch nam de wedstrijdleiding de enige juiste beslissing in deze omstandigheden: de strijd stilleggen tot het krieken van de ochtend.

Audi in de regen

Van bij de herstart legden de Audi R8 LMS GT3 het vuur aan de schenen bij de concurrentie, voornamelijk BMW, Mercedes en Porsche. Een titanenstrijd tussen de Duitse giganten leek in de maak en zo draaide het ook uit. Het weer bleef zijn stempel drukken op de race, met regelmatig enkele buien waardoor de bandenkeuze (droogweerbanden of regenbanden) zeer lastig bleek op het circuit van meer dan 25 kilometer.

Precies een gedurfde bandenkeuze bij de concurrentie was wat Audi ervan weerhield om een zesde zege te pakken in de Duitse klassieker, die dit jaar precies 50 jaar bestaat. Slechts 15 seconden kwam de R8 LMS GT3 #3 van Audi Sport Team Car Collection bestuurd door Mirko Bortolotti, zowaar debuterend in deze 24 Uur van de Nürburgring, Christopher Haase en Markus Winkelhock te kort. De drie heren streden, in afwezigheid van hun zieke teamgenoot Robin Frijns, tot het bittere einde, maar helaas dus tevergeefs.

24u Nurburgring

Nog twee andere Audi wedijverden voor de zege, waaronder de #1 van het Audi Sport Team Phoenix met de Belgen Dries Vanthoor en Frédéric Vervisch. Ze veroverden samen met teamgenoten Nico Müller en Frank Stippler meermaals de leiding in de wedstrijd. Een tijdstraf voor een fout bij een pitstop en een kleine schuiver – en de daaropvolgende bandenwissel – deden de wagen uiteindelijk terugvallen tot de vijfde plaats, net voor de #29 Audi Sport Team Land van Mattia Drudi, Kelvin van der Linde, Christopher Mies en René Rast. Vermelden we nog dat Christopher Haase, Dries Vanthoor, Mattia Drudi en Kelvin van der Linde een behoorlijk druk weekend achter de rug hebben. Op zaterdag betwistten ze namelijk eerst de twee GT World Challenge Europe-races in Zandvoort, alvorens met de helikopter richting de Eifel te vliegen!

Nurburgring

Ook voor Audi Sport customer racing was deze wedstrijd bijzonder, want we zagen op de deelnemerslijst zowel de Audi R8 LMS GT3 als de Audi R8 LMS GT4 en de Audi RS 3 LMS TCR – de drie beschikbare modellen dus. Bovendien mocht elk van deze wagens plaatsnemen op het podium in zijn respectievelijke klasse!

Het Team Giti Tire Motorsport by WS Racing (Kari-Pekka Laaksonen, Kristian Jepsen, Jan Sørensen en Roland Waschkau) won in SP8 met de R8 LMS GT4. Team Bonk Motorsport (Hermann Bock, Max Partl, Alexander Prinz en Andreas Möntmann) van zijn kant plaatste zijn Audi RS 3 LMS op de derde plaats in de TCR-klasse.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels