Met de wagen op reis in eigen land:
11 originele tips voor een ‘staycation’

Audi Magazine

U had er zo naar uitgekeken: de zomervakantie. Kuieren over Italiaanse piazza’s, tapas smullen in Spanje, met het hele gezin kamperen in Frankrijk, … nu kan het even niet. En toch: het hoeft uw plannen niet zodanig in de war te sturen als u misschien dacht. Want ook ons eigen land heeft heel wat meer te bieden dan de kust of de Ardennen. Onder voorbehoud dat we deze zomer binnen de eigen grenzen al wat meer mogen, inspireren we u graag met een aantal originele ideeën. Of u nu op zoek bent naar romantiek, avontuur, of een gezinsuitje. Eén ding is zeker: met de wagen bent u er voor u het weet.

Met de wagen op reis in eigen land
Bezoek een wijnkasteel

Voor romantici

Bezoek een wijnkasteel:

Bij chateaus, glooiende heuvels en weelderige wijnranken dwalen uw gedachten wellicht meteen af naar de champagnestreek. Maar ook ons eigen landje heeft heel wat bijzonders in petto voor wijnliefhebbers. Rij voor een keur van wijndomeinen naar Limburg, waar de terroir precies goed is. Een pareltje is het kasteel van Genoels-Elderen, waar u tijdens de proeverij romantisch door de rozentuin met bijna 1.000 rozenstruiken kunt kuieren.

Met de wagen naar Genoels-Elderen: vanuit Antwerpen en Brussel: +/- 1u15, vanuit Gent: +/- 1u50

Bezoek het wijnkasteel
Bewonder de ‘hangende tuinen’ van Thuin

Bewonder de ‘hangende tuinen’ van Thuin

Op de zuidelijke helling van de vallei van de Biesmelle vindt u de hangende tuinen van Thuin. Deze terrastuinen hebben een microklimaat, wat resulteert in een unieke fauna en flora. De wandeling erlangs is bijzonder idyllisch: zo zijn de steegjes rondom de tuinen erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Onderweg komt u ook een wijngaard tegen, waar u ook talrijke kunstwerken kunt spotten. Een originele uitstap voor met z’n tweetjes.

Met de wagen naar Thuin: vanuit Antwerpen en Gent: +/- 1u30, vanuit Brussel: +/- 1u10

Flaneer langs de hangende tuinen
Doornik

Voor citytrippers

Doornik: de stad met 5 klokkentorens

Deze op één na oudste stad van België wordt gedomineerd door de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met 5 klokkentorens en ademt geschiedenis: de stad werd nog door de Romeinen gebouwd. Kuier over de kade langs de Schelde en bewonder de vele geklasseerde gevels, beklim de 500 treden van de Domtoren voor een adembenemend uitzicht over de stad en zijn architecturale meesterwerken, proef van het lokale gerecht – konijn met pruimen – en breng een bezoekje aan het middeleeuwse kasteel van Beloeil.

Tip: neem uw fietsen en/of wandelschoenen mee. De stad is een prima uitvalsbasis voor een wandeling of fietstocht in het omliggende platteland.

Met de wagen: vanuit Antwerpen +/- 1u40, vanuit Gent +/- 1u, vanuit Brussel +/- 1u15

Duik in de geschiedenis van Doornik
Mechelen

Mechelen: tien citytrips in één

Mechelen noemt zichzelf een ‘wereldstad in zakformaat’. Terecht, want deze compacte stad in hartje Vlaanderen heeft enorm veel te bieden. Beklim de Sint-Romboutstoren, bezoek de feeërieke wintertuin in het art-nouveau Ursulinenklooster, verken het Groot Begijnhof, ga bier proeven (en boek uw verblijf) in brouwerij Het Anker en sluit uw dag af met een sfeervolle wandeling op (ja óp!) de Dijle terwijl u de charmante architectuur van de huizen langs het Dijlepad bewondert.

Tip: Kinderen op sleeptouw? Doe een dagje Planckendael of bezoek Technopolis bij slecht weer

Met de wagen: vanuit Antwerpen +/- 30 min, vanuit Gent +/- 1u, vanuit Brussel: +/- 30 min

Ga op citytrip naar Mechelen
Namen

Namen: top 10 ‘European best Destinations 2020’

De Waalse hoofdstad glipte dit jaar in de top 10 van beste Europese bestemmingen. De stad aan de rivier de Meuse ademt geschiedenis en haar inwoners zijn legendarische levenskunstenaars: verwacht een warm en hartelijk welkom. Ons advies: start uw dag met het beklimmen van de Citadel, die boven de stad uittorent en u een adembenemend zicht geeft op de historische kern. Daal daarna af om in de gezellige straatjes te verdwalen …

Met de wagen: vanuit Antwerpen +/- 1u10, vanuit Gent +/- 1u30, vanuit Brussel: +/- 50 min

Ontdek de levenskunst van Namen
Bokrijk

Voor avonturiers & natuurliefhebbers

Fiets door het water:

Zet die fietsen op uw fietsendrager en rij naar Bokrijk voor een uitzonderlijk avontuur. U kunt er namelijk dwars door een meer fietsen, met het water op ooghoogte. De route door het water maakt deel uit van het Bokrijkse fietsknooppuntennetwerk, en ligt aan knooppunt 91. In dezelfde reeks van bijzondere fietsbelevingen kunt u trouwens ook gaan fietsen door de boomtoppen in Bosland, en binnenkort door de heide in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Met de wagen naar Bokrijk: vanuit Antwerpen +/- 1u10 , vanuit Gent +/- 1u45, vanuit Brussel: +/- 1u10

Neem uw fiets mee op uw wagen
Cascade Du Bayehon

Kajak in een waterval:

De watervallen van Coo doen misschien een belletje rinkelen, maar kende u de Cascade Du Bayehon al? Deze sprookjesachtige, 9 meter hoge waterval nabij Malmedy is de hoogst bevaarbare waterval voor kajaksporters in België. Het piepkleine stadje Malmedy – grootte: 6500 inwoners – is trouwens een perfecte uitvalsbasis voor een paar pittige wandelingen in de naburige Hoge Venen. Gooi die wandelschoenen en KW’s maar al in uw koffer (en vergeet de modderbescherming voor uw Audi niet).

Met de wagen naar Malmedy: vanuit Antwerpen en Brussel +/- 2u, vanuit Gent +/- 2u15

Bescherm uw Audi tegen vuil
Connecterra

Beklim een oude mijnterril:

Een van de mooiste panorama’s van Vlaanderen vindt u aan de toegangspoort tot de Hoge Kempen: Connecterra. Dit landschap van ‘meren en heuvels’ ontstond door de vroegere steenkoolontginning in de regio. Vandaag is het een adembenemend natuurgebied, waar u zich met een beetje verbeelding zomaar in het Braziliaanse Amazonegebied zou kunnen wanen. Ook de vele vlinders dragen alvast bij tot die fantasie … Uw uitvalsbasis om het gebied te bezoeken is Maasmechelen.

Met de wagen naar Maasmechelen: vanuit Antwerpen; +/- 1u20, vanuit Gent: +/- 1u50, vanuit Brussel: +/- 1u15

Verken de ‘Vlaamse Amazone’
Borgloon

Met uw gezin

Snuif cultuur op in openlucht:

Laat uw kinderen op een speelse manier kunst beleven in de buitenlucht. In Borgloon is valt hun mond gegarandeerd open bij een kerkje waar je dwars doorheen kijkt en een zwevende kapel, beide op het Haspengouwse routenetwerk. In het Vlaams-Brabantse Heverlee vindt u dan weer het Pad van Ad, een sprookjesachtige wandeling langs uit boomstammen gehouwen houten beelden.

Met de wagen naar Borgloon: vanuit Antwerpen; +/- 1u20, vanuit Gent: +/- 1u50, vanuit Brussel: +/- 1u10

Met de wagen naar Heverlee: vanuit Antwerpen; +/- 50 min, vanuit Gent: +/- 1u05, vanuit Brussel: +/- 30 min

Kijk dwars door de kerk
Remouchamps

Vaar ondergronds in de grotten van Remouchamps:

Een bezoekje aan de grotten van Remouchamps ontlokt gegarandeerd kreten van verbazing aan groot én klein. In het midden van het grottencomplex bevindt zich namelijk de ‘Kathedraal’, een zaal van 40 meter hoog, groot genoeg voor een flatgebouw van 12 verdiepingen. Maar al minstens even spectaculair is de boottocht om terug te keren: u geniet hier namelijk van de langste onderaardse vaartocht ter wereld die toegankelijk is voor toeristen. Eentje om nog jaren over na te praten.

Met de wagen naar Remouchamps: vanuit Antwerpen; +/- 1u45 , vanuit Gent: +/- 2u, vanuit Brussel: +/- 1u20

Ga ondergronds in de grotten van Remouchamps
Vlieg over Belgie

‘Vlieg’ over België:

In een vliegtuig zult u deze zomer wellicht niet zitten. Maar zelfs daarvoor vonden we een – minstens evenwaardig – alternatief. Ons land telt namelijk heel wat uitkijktorens en -posten, die u een diverse waaier van panorama’s bieden, van de Westhoek tot Bouillon. Als u ze deze zomer allemaal aandoet, doorkruist u met uw Audi zowat het hele gewest: zo kunt u meteen ook ‘roadtrip’ van uw bucketlist schrappen…

Onze toppers per provincie:

  1. Oost-Vlaanderen: uitzichtpunt de Hotond in Kluisbergen
  2. West-Vlaanderen: de Belvedèretoren in Kemmel
  3. Antwerpen: de Sas 4-toren in Dessel
  4. Limburg: uitkijktoren Sahara in Lommel
  5. Vlaams-Brabant: de Vlooybergtoren in Tielt-Winge
  6. Waals-Brabant: de Heuvel met de Leeuw in Waterloo
  7. Henegouwen: uitkijktoren aan het Hellend Vlak in Ronquières
  8. Namen: de uitkijkpost op de eerder vermelde Citadel in Namen
  9. Luik: de Boudewijntoren aan het Drielandenpunt in Plombières
  10. Luxemburg: uitkijkpost Het Graf van de Reus in Bouillon

Veel reis- en rijplezier gewenst!

Belangrijke opmerking over Corona:

Uw veiligheid en die van andere blijft uiteraard de eerste prioriteit. Ga daarom voor uw vertrek het volgende na:

> Check de geldende veiligheidsregels voor niet-essentiële verplaatsingen.
> Ga na of er op uw bestemming specifieke veiligheidsregels gelden en/of u voorafgaand aan uw bezoek online een specifiek tijdslot moet reserveren.
> Respecteer zoals altijd de regels van social distancing en denk aan handgel en mondmaskers voor onderweg.