Moet u weten: het laatste nieuws uit de autowereld

Audi Magazine

Iedere maand weer vloeit de autosector over van nuttige informatie en innovaties voor automobilisten. Zo is er in oktober nieuws over de plannen van de regering om een rijbewijs met punten in te voeren, nieuwe snelheidsregels op de Brusselse Ring en camera’s die u kunnen betrappen op gsm-gebruik in de wagen. U leest het allemaal hier, bij Audi.

Audi en de autowereld
Mondmasker aan de spiegel

Mondmasker aan uw binnenspiegel kan u flink wat geld kosten

Moet u geregeld in Luxemburg zijn? Of plant u een wintersportvakantie in Zwitserland? Dan hangt u maar best uw mondmasker niet nonchalant aan uw binnenspiegel. Want dat kan u een fikse boete opleveren. In die twee landen gelden namelijk strenge regels rond alles wat het zicht van de bestuurder kan belemmeren.

Die zijn dus evengoed van toepassing op geurboompjes of andere accessoires die u eventueel aan uw spiegel zou hangen. In Luxemburg kost het u € 49, in Zwitserland kan het bedrag hoger oplopen: in 2012 betaalde een automobilist omgerekend zo’n € 235,90 omdat er een wimpel van zijn voetbalclub aan z’n spiegel hing.

En in België? In ons land zijn de regels iets vager. De wegcode vermeldt simpelweg dat uw gezichtsveld vrij moet zijn. Ons advies: neem geen enkel risico.

Nieuw regeerakkoord

Nieuw regeerakkoord: rijbewijs met punten, elektrische bedrijfswagens en digitale boorddocumenten

Telefoneren achter het stuur, door het rood rijden, uw gordel vergeten, … Om te vermijden dat bestuurders die dergelijke kleine overtredingen keer op keer begaan er zonder veel meer dan een boete vanaf komen, overweegt de regering een rijbewijs met punten in te voeren. Zo kan het zijn dat hardleerse chauffeurs hun rij-examen opnieuw moeten afleggen. Het systeem is wel nog niet voor meteen: er gebeurt eerst een grondige studie van de vergelijkbare verkeersmodellen in onze buurlanden.

Nog in het nieuwe regeerakkoord: bedrijfswagens moeten vanaf 2026 allemaal elektrisch zijn. Die maatregel zou België moeten helpen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, want tegen 2030 moet de CO2-uitstoot met 55% dalen.

Nog een nieuwe regel die op dat gebied een klein verschil kan maken: de papierberg in uw wagen verkleint verder, want alle boorddocumenten worden digitaal beschikbaar. Nu is dat enkel zo voor het verzekeringsbewijs, binnenkort volgt ook het inschrijvingsbewijs.

GSM gebruik

Duitsland verplicht tankstations om elektrische oplaadpunten aan te bieden

Goed nieuws voor wie elektrisch rijdt. Want in Duitsland moeten alle 14.118 tankstations voortaan verplicht een oplaadpunt voor elektrische wagens aanbieden. De overheid geeft er ook forse subsidies voor de aanschaf van een elektrische wagen en steekt maar liefst 2,5 miljard euro in de productie van batterijcellen. Het land wil zo een echte ommezwaai naar elektrisch rijden verwezenlijken. Volgt België het voorbeeld van onze Oosterburen?

Slimme camera’s betrappen u op gsm-gebruik achter het stuur

In de file snel een berichtje checken? Dat doet u maar beter niet meer. Behalve gevaarlijk is dit strafbaar, en binnenkort verhoogt ook de kans dat u betrapt wordt. Er loopt momenteel een proefproject met de 19.000 ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) die in ons land staan: die gaan na of u tijdens het rijden met uw gsm bezig bent. De camera’s worden nu al onder meer ingezet voor trajectcontroles. Registreren ze iets verdachts? Dan controleert een agent de beelden en volgt een eventuele boete.

Ring van Brussel

Nog maar 100 km/uur op de Brusselse Ring

Hebt u het al gemerkt? Sinds 1 september mag u maximaal 100 km/uur rijden op de Brusselse Ring. Die snelheidsbeperking is er niet zomaar. Ze kadert in het Vlaamse Energie- en Klimaatplan. Het oogmerk van de nieuwe maatregel is om de CO2-uitstoot te verlagen, de luchtkwaliteit te verbeteren en de geluidsoverlast en het aantal ongevallen te verminderen.

Invoering LEZ doet aantal vervuilende voertuigen in Brussel dalen met 88%

Nog in Brussel is het aantal vervuilende voertuigen sinds 2018 met 88% gedaald. Die forse daling is een direct gevolg van de uitbreiding van de Lage Emissiezone (LEZ) in 2019. Dat staat te lezen in het evaluatierapport van de LEZ. Vooral de boetes, die werden uitgeschreven vanaf april 2019, zouden effectief zijn geweest.

Autogeur

Typische ‘nieuwe-autogeur’ verdwijnt, en dat is goed nieuws

U weet vast wel wat we bedoelen met die kenmerkende ‘nieuwe-autogeur’. Heel wat mensen houden ervan, maar nu blijkt het luchtje toch niet zo onschuldig te zijn. Volgens het Britse Autocar is die geur het gevolg van de chemicaliën die worden uitgestoten door kunststoffen, lijmen, textiel en andere materialen in het interieur. Nieuwe regelgeving zal fabrikanten nu stimuleren om in de toekomst zo veel mogelijk 'uitstootvrije materialen' te gebruiken. Goed nieuws voor uw gezondheid dus.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels