Universitair Ziekenhuis Oslo test Audi e-tron uit als urgentievoertuig

Audi Magazine

De Noren zijn grote fans van de Audi e-tron. Dat bewijzen de cijfers: de wagen is er al maanden het best verkopende elektrische model. Maar een van de opvallendste afnemers van de 100% elektrische SUV is wellicht de ambulancedienst van het Universitair Ziekenhuis van Oslo. Zij testen de Audi e-tron dit jaar uit als voertuig voor dringende hulp, een primeur voor het land.

Nergens is de Audi e-tron zo populair als in Noorwegen. De 100% elektrische SUV staat er al enkele maanden met stip op één als populairste wagen van 2020. Een uitzonderlijke prestatie in een markt waar meer dan 70% van de wagens een plug-in model is (waarvan 50% volledig elektrisch). Maar als u weet dat Noorwegen over heel wat ruw terrein beschikt en strenge winters kent, begrijpt u meteen waarom deze SUV met standaard quattro-aandrijving er zo goed scoort.

Audi e-tron biedt dringende hulp in Oslo

European Green Capital

Zijn veiligheid en wendbaarheid in alle omstandigheden zijn meteen al twee goede redenen waarom de Audi e-tron de perfecte match is als urgentievoertuig voor een ambulancedienst. Bovendien is deze Audi e-tron de eerste volledig elektrisch aangedreven ambulance van het land.

Dat hoofdstad Oslo op dat vlak de spits afbijt, mag niet verbazen. De stad werd vorig jaar nog verkozen tot ‘European Green Capital’ door de Europese Commissie en onderneemt tal van acties om haar klimaatimpact zo laag mogelijk te houden. Een elektrisch urgentievoertuig past perfect in die filosofie.

Geen ‘ziekenwagen’

Let wel: de Audi e-tron van het UZ Oslo is geen echte ‘ziekenwagen’ die mensen vervoert. Wel werd de wagen voor dit pilootproject volledig omgebouwd tot ‘voertuig voor dringende hulp’. Dat houdt in dat hij met een dokter snel ter plaatse kan zijn en alle nodige materiaal bevat om de eerste zorgen toe te kunnen dienen, voor de ambulance ter plaatse is.

Het UZ Oslo is van plan de Audi e-tron te gebruiken als testprogramma voor elektrische voertuigen, naast de urgentievoertuigen met een gewone verbrandingsmotor die vandaag in gebruik zijn.

Ook in ons land bestaan er zo’n ‘voertuigen voor dringende medische hulp’. Al rijdt er voorlopig nog geen omgebouwde Audi e-tron rond … Maar als het pilootproject in Oslo een succes wordt, wie weet?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikels